Descoperire șocantă în sângele uman! Efectele sunt catastrofale pentru sănătate

Descoperire șocantă în sângele uman! Efectele sunt catastrofale pentru sănătateSursa: Arhiva EVZ

Cercetătorii au aflat de curând faptul că în sângele uman se pot găsi microparticule de plastic, astfel că se demonstrează că aceste particule au fost absorbite în organism, ajungând să se depună la nivelul organelor. Era cunoscut deja faptul că prin ingerarea unor alimente ori lichide, particule minuscule de plastic pot ajunge în organism, prin analizarea unor probe de la adulți sau chiar bebeluși, dar existența lor în sânge e dovedită abia acum.

Un studiu din Olanda, publicat în revista științifică Environment International arată existența unor particule de plastic în sângele uman, dar nu se cunosc încă efectele exacte ale acestui fenomen asupra organismului.

Microplasticul ajuns în sânge, un pericol pentru organism

Cert este faptul că aceste microparticule pot provoca daune la nivelul celulelor, așa cum se întâmplă când inhalăm aer poluat.

Din cauza plasticului aruncat în natură, ajunge să se formeze microplasticul, care poate contamina întreaga Terra, de la Muntele Everest și până la apele oceanelor.

Era cunoscut deja faptul că prin ingerarea unor alimente ori lichide, particule minuscule de plastic pot ajunge în organism, prin analizarea unor probe de la adulți sau chiar bebeluși, dar existența lor în sânge e dovedită abia acum.

Ce au descoperit oamenii de știință în urma analizei

După analizarea probelor de sânge de la un număr de 22 de donatori, toți având o stare generală bună de sănătate, s-au identificat particule de plastic la 17 dintre ei. Jumătate din probele prelevate aveau în componență tereftalat de polietilenă (PET), folosit în general pentru crearea sticlelor de apă, iar o treime din probe conținea polistiren. Un sfert din probe aveau polietilenă, substanță din care se fabrică pungile din plastic, conform The Guardian.

„Studiul nostru reprezintă primul indiciu că avem particule de polimer în sânge - este un rezultat major”, a declarat Dick Vethaak, profesor la Vrije Universiteit din Amsterdam.

Rezultatele cercetării strârnesc îngrijorări în lumea medicală.

„Este, cu siguranţă, de înţeles să fim îngrijoraţi. Particulele sunt acolo şi sunt transportate în tot corpul”, transmite specialistul.

Medicul vrea să tragă un semnal de alarmă

Deoarece studiul se află abia în fază incipientă, grație rezultatelor sale revelatorii, e nevoie de o aprofundare a cunoașterii cu privire la substanțele străine organismului uman, ajunse chiar în sânge.

„Sunt aceste particule reţinute în organism? Sunt transportate către anumite organe, trec de bariera hematoencefalică? Şi sunt aceste niveluri suficient de ridicate pentru a declanşa o afecţiune? Trebuie urgent să finanţăm cercetări suplimentare pentru a putea afla”, spune acesta.

Este foarte importantă continuarea cercetării mai ales că se cunosc unele efecte ale substanțelor chimice asupra copiilor de vârste fragede.

„Mai ştim, în general, că bebeluşii şi copiii mici sunt mai vulnerabili la expunerea la substanţe chimice şi la particule”, a mai spus medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News