Descoperire revoluționară pe Marte, ce oferă indicii cruciale despre originea vieții pe Pământ
- Emanuel Nițulescu
- 10 iulie 2024, 16:08
Cercetătorii NASA au anunțat o descoperire majoră făcută pe planeta Marte, care ar putea elucida misterul privitor la originea vieții pe Pământ. La mai bine de un deceniu după ce roverul Curiosity a început să exploreze suprafața marțiană, oamenii de știință au confirmat prezența materialului organic în sedimentele lacurilor antice de pe planeta roșie.
Moleculele organice care stau la originea vieții pe Pământ
Materialul organic a fost găsit pe Marte într-un mod care sugerează că chimia carbonului este răspândită pe această planetă. Aceasta nu înseamnă că ar fi fost descoperite semne de viață extraterestră, ci mai degrabă indică faptul că procese non-biologice ar putea produce aceste molecule organice, conform unui articol din Nature Geoscience.
O echipă condusă de cercetătorul Yuichiro Ueno de la Institutul de Tehnologie din Tokyo a identificat dovezi că materialul organic provine din atmosferă. Aici, dioxidul de carbon, expus la lumina ultravioletă a soarelui, a reacționat pentru a forma o ceață de molecule de carbon care au căzut pe suprafața marțiană. Această descoperire este semnificativă deoarece aceste molecule complexe pe bază de carbon sunt considerate că ar sta la originea vieții.
„Astfel de molecule complexe pe bază de carbon sunt premisele vieții, blocurile de construcție ale vieții, am putea spune", spune chimistul Matthew Johnson de la Universitatea din Copenhaga.
Originea materialului organic, o enigmă rezolvată
„Așadar, este un pic ca vechea dezbatere despre cine a fost primul, găina sau oul. Noi demonstrăm că materialul organic găsit pe Marte s-a format prin reacții fotochimice atmosferice - adică fără viață. Acesta este "oul", o condiție prealabilă a vieții. Rămâne încă de demonstrat dacă acest material organic a dus sau nu la apariția vieții pe planeta roșie." Ideea că fotoliza joacă un rol în chimia organică a fost sugerată de ceva timp. În 2013, chimistul Matthew Johnson și colegii săi au publicat o lucrare bazată pe simulări, care a fost ulterior investigată. Acum, datele colectate de Curiosity confirmă aceste simulări legate de oriniea vieții pe Pământ.
Indicii cruciale despre originea vieții pe Pământ
Un meteorit marțian descoperit în Antarctica conține minerale carbonate formate din CO2, din atmosfera marțiană, arătând o îmbogățire cu carbon-13, un indiciu esențial pentru această teorie. Eșantioanele de minerale carbonate de pe solul marțian arată o diminuare similară a carbonului-13, reflectând perfect îmbogățirea din meteoritul marțian.
Descoperirea sugerează că materialul organic găsit pe Marte s-a format din monoxidul de carbon produs prin fotoliză, oferind indicii despre originea vieții pe Pământ. Cu miliarde de ani în urmă, Pământul, Venus și Marte aveau atmosfere similare, ceea ce sugerează că același proces ar fi putut avea loc și pe planeta noastră.
„Este un mare pas faptul că am găsit acum pe Marte, aceste indicii, dintr-o perioadă în care cele două planete erau foarte asemănătoare," a declarat Johnson. Această descoperire deschide noi perspective în înțelegerea modului în care au ajuns ingredientele vieții pe Pământ și poate ghida viitoarele misiuni de explorare a planetelor din sistemul nostru solar”.