Imagini excepționale transmise de roverul Curiosity. Norii de pe Marte au o culoare specială

Imagini excepționale transmise de roverul Curiosity. Norii de pe Marte au o culoare specială

În atmosfera subțiată și uscată a planeteei Marte, zilele noroase sunt rare. De regulă norii se găsesc la ecuatorul planetei în cea mai rece perioadă a anului, când Marte este cel mai îndepărtat de Soare. Roverul Curiosity al NASA a transmis pe Pământ câteva imagini cu norii strălucitori de pe Planeta Roșie, care s-au format mai repede decât se așteptau oamenii de știință.

Misiunea roverului Curiosity , trimis de NASA pe Marte a fost un succes, iar imaginile transmise de robot au dat răspunsuri la multe întrebări ale savnților. Roverul a reușit să transmită pe Pământ câteva imagini cu nori strălucitori de pe Planeta Roșie, care s-au format mai repede decât se așteptau oamenii de știință.Zilele noroase sunt rare în atmosfera subțiată și uscată a planeteei Marte. Norii se găsesc în mod obișnuit la ecuatorul planetei în cea mai rece perioadă a anului, când Marte este cel mai îndepărtat de Soare.

Imaginile arată nori plini de cristale de gheață, care filtrează lumina de la apusul Soarelui. Din cauza gheții, norii par strălucitori și au nuanța sidefului. Dar dincolo de frumusețea lor, fotografiile îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care se formează norii pe Marte și de ce aceste formațiuni noroase sunt diferite, potrivit NASA.

FOTO NASA

Echipa care gestionează misiunea Curiosity a făcut deja o descoperire: norii timpurii se formează la altitudini mai mari decât este tipic pentru Marte.

FOTO NASA

Majoritatea norilor marțieni plutesc la altitudine de circa 60 de kilometri pe cer și sunt compuși din gheață de apă. Dar norii pe care i-a fotografiat Curiosity sunt la o altitudine mai mare, unde este foarte frig, ceea ce indică faptul că sunt probabil compuși din dioxid de carbon înghețat sau gheață uscată.

Va fi nevoie de mai multe analize pentru a spune cu siguranță care dintre imaginile recente trimise Curiosity prezintă nori de gheață de apă și care arată nori de gheață uscată.

Imaginile transmise de pe Planeta Roșie au dat multe răspunsuri la întrebări care erau oarecum așteptate. Dar multe transmisii ale celor două rovere aflate în funcțiune pe Marte au dus la supoziții la care cercetătorii nu se așteptau. Aceștia știu că se găsește apă pe Marte și sunt deja scenarii pentru a fi analizată.

Ne puteți urmări și pe Google News