Cercetătorii au identificat o zonă din sudul Antarcticii ca având cel mai curat aer de pe întreaga planetă, scrie Dailymail.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Colorado, specializată în studiul climei, condusă de Sonia Kreidenweis, a fost curioasă să afle cât de departe pot ajunge particulele de poluare produse de industria creată de omenire.

Pentru a afla acest lucru, echipa a călătorit în sudul Antarcticii, la mai bine de 40 de grade latitudine sudică și a examinat compoziția aerului în mai multe puncte, pentru a putea face o medie și a observa efectele poluării.

Specialiștii au făcut măsurători la cel mai jos nivel al atmosferei, adică unde aerul aproape poate atinge suprafața oceanului, comparându-le cu mostre de aer luate de la aproape 2 kilometri înălțime.

Mostre prelevate de echipă nu au prezentat particule din aerosolii prezenți în diferitele forme de poluare provocate de fabrici și uzine la nivel global.

De fapt, majoritatea particulelor și bacteriilor găsite în mostre de aer conduc înapoi pe teritoriul Antarcticii și spre alte locuri în care materia microscopică din ocean este preluată de vânt și purtată prin atmosferă mai departe.