Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperire majoră în lupta împotriva cancerului. Savanții italieni au identificat molecula care face tumorile mai agresive
Descoperire majoră în lupta împotriva cancerului. Savanții italieni au identificat molecula care face tumorile mai agresive

Descoperire majoră în lupta împotriva cancerului. Savanții italieni au identificat molecula care face tumorile mai agresive

Descoperirea molecului Unc5b-d8 i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să dezvolte noi terapii antitumorale.

Potrivit cercetătorilor care au descoperit-o, molecula Unc5b-d8 se formează din cauza unei anomalii în mecanism normal de tip „tăiat și cusut” a informațiilor genetice ale celulelor vaselor de sânge.
Simplificând la extrem, putem spune că este vorba de mecanismul de „îmbinarea alternativă”, care permite, ca gena să producă diferite versiuni ale aceleiași proteine dintr-o secvență genetică inițială.

O anomalie a mecanismul de „îmbinarea alternativă” face ca tumorile să fie mult mai agresive

Descoperirea, care este prezentată într-un studiu susținut de Italian Association for Cancer Research (AIRC) și redactat de Claudia Ghigna de la Institutului de Genetică Moleculară Luigi Luca Cavalli-Sforza al Consiliului Național de Cercetare din Pavia (Cnr-Igm), în colaborare cu mai multe centre de cercetare și universități italiene și internaționale , a fost publicat în revista Nature Communications.

Nu numai că explică anumite procese, dar oferă  o nouă temă celor care luptă să găsească un nou tratament

„Această nouă variantă ajută la explicarea celor mai agresive tumori și prezintă un nou marker tumoral și o posibilă țintă moleculară”, explică Ghigna.

Cercetările arată că, prin mecanismul „îmbinării alternative”, celulele vaselor de sânge produc o variantă a proteinei Unc-5b niciodată descrisă anterior, și anume Unc5b-d8.

Molecula Unc-5b poate fi folosită atât ca marker tumoral, cât și ca țintpă a unei noi terapii anti-cancer

 

„Împletirea alternativă este un mecanism așa-numit „ tăiere și cusut ”, care permite cărămizilor care alcătuiesc genele umane să fie asamblate în diferite moduri și să genereze diferite proteine ​​din aceeași secvență genetică inițială”, explică Ghiggna.
Rezultatele cercetarii atrag atenția asupra rolul inca putin cunoscut pe care îl joacă  acest mecanism de „îmbinarea alternativă” în timpul dezvoltării vaselor de sânge tumorale, adaugă cercetătoarea. Versiunea descoperită oferă un instrument de diagnostic și prognostic excelent, care poate fi exploatat atât ca nou marker al angiogenezei tumorale, cât și ca o posibilă țintă moleculară pentru o terapie anti-cancer mai eficientă, scrie RAI News

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: