Evenimentul Zilei > Actualitate > Un tip de terapie genetică pentru tratarea cancerului a fost aprobat in Statele Unite
Un tip de terapie genetică pentru tratarea cancerului a fost aprobat in Statele Unite

Un tip de terapie genetică pentru tratarea cancerului a fost aprobat in Statele Unite

Autoritățile de reglementare din SUA au aprobat cea de-a doua formă de terapie genetică pentru combaterea cancerului. Tratamentul, denumit Yescarta, este prima imunoterapie folosită pe piața americană, pentru anumite tipuri de limfom non-Hodgkin (NHL). Este vorba de un tip de cancer care atacă ganglionii limfatici.

Cunoscută ca terapie cu celule T a receptorilor antigenului himeric (CAR), Yescarta modifică celulele albe ale pacientului astfel încât acestea să poată ataca și ucide limfomul.
Prețul probabil al tratamentul este de aproximativ 373.000 de dolari și a fost aprobat numai pentru persoanele care au recidivat de două ori, după cel puțin alte două tipuri de tratament.
Decizia de astăzi reprezintă o piatră de hotar în abordarea unei paradigme științifice complet noi pentru tratarea bolilor deosebit de grave, a declarat miercuri Scott Gottlieb, comisar în cadrul FDA (Administrația Federală pentru Medicamente).
"În doar câteva decenii, terapia genică a devenit, dintr-un concept promițător, o soluție practică pentru forme mortale și în mare măsură netratabile de cancer", a adăugat acesta.
"Aprobarea aceasta demonstrează dezvoltarea continuă a acestui nou și promițător domeniu al medicinei".
FDA a aprobat primul tip de terapie genetică împotriva cancerului în luna august. Este vorba de un tratament pentru leucemie, cunoscut sub numele de Kymriah. Medicamentele sunt fabricate de compania Novartis. Costul estimat al acestora este de 475.000 de dolari.
Tratamentul Yescarta a fost creat de cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului din Washington, DC. Aceștia au ajuns la un acord cu Kite Pharma pentru fabricarea medicamentelor. Gilead Pharmaceuticals a achiziționat compania Kite Pharma pentru suma de 11,9 miliarde de dolari, în acest an.
Aproximativ 3500 de persoane din Statele Unite ar putea fi candidați pentru tratamentul cu Yescarta, inclusiv pacienți cu limfom difuz mare al celulelor B (DLBCL), acesta fiind cel mai frecvent tip de limfom non-Hodgkin întâlnit la adulți.
Pacienții trebuie mai întâi să treacă printr-o etapă de îndepărtare a celulelor imunitare din corp. Acestea sunt apoi modificate într-un laborator, după care sunt reintroduse în organism.
Efectele secundare pot fi deosebit de grave, chiar fatale, în special în primele două săptămâni de tratament.
Printre acestea se numără și sindromul de eliberare a citocinei (CRS), atunci când organismul reacționează negativ la perfuzia celulelor CAR-T. Pacientul poate avea febră mare și simptome asemănătoare gripei, existând riscul apariției unor leziuni cerebrale.
Atât CRS, cât și toxicitatea neurologică pot fi fatale sau pot pune în pericol viața pacientului, avertizează FDA.
Alte reacții adverse includ: infecții grave, reducerea dramatică a numărului celulelor sanguine și slăbirea sistemului imunitar.
Într-un studiu la care au participat peste 100 de pacienți cu limfom refractar sau recidivat al celulelor B, 51 la suta dintre aceștia au intrat în remisie completă după începerea tratamentului cu Yescarta, potrivit FDA.(AFP)

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: