DESCOPERIRE MAJORA. Au fost identificați nori de apă pe o planetă din apropierea sistemului nostru solar

DESCOPERIRE MAJORA. Au fost identificați nori de apă pe o planetă din apropierea sistemului nostru solar

Nori de apă au fost identificați în atmosfera unei planete care se află la distanţă de 7,3 ani-lumină de Terra. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii americani în jurul unei pitice cenuşii, un corp ceresc care nu a reuşit să devină o stea.

Oamenii de știință consideră, că dacă analizele ulterioare vor confirma, descoperirea va putea fi considerată un pas major în procesul de căutare a unor planete locuibile în afara Sistemului Solar.

Potrivit Daily Mail, preluat de Mediafax, studiul a fost realizat de o echipă coordonată de Jacqueline Faherty, de la Carnegie Institution for Science din Washington.

Cel mai rece obiect substelar din clasa piticelor cenuşii

Ne puteți urmări și pe Google News

Corpul ceresc descoperit recent reprezintă cel mai rece obiect substelar din clasa piticelor cenuşii depistat vreodată, denumit WISE J0855-0714. Temperaturile de la suprafaţa acestui corp ceresc sunt cuprinse între -48 şi -13°C.

În cadrul acestui studiu, Jacqueline Faherty şi colegii ei au combinat 151 de imagini din spectrul infraroşu. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul telescopului Magellan Baade din Chile, care are un diametru de 6,5 metri.

Norii de apă din atmosferă

Culoarea gazelor din jurul acelei planete uriaşe se potriveşte cu modelele de previzionare computerizată pentru piticele cenuşii, care au în atmosferele lor nori de apă.

Deşi vapori de apă au mai fost detectaţi în atmosferele unor exoplanete, este pentru prima dată când nori de apă au fost descoperiţi de oamenii de ştiinţă în afara Sistemului Solar.

Seamănă foarte mult cu Terra

Se pare că planeta WISE J0855-0714 este pe jumătate "ascunsă" de stratul de nori, fapt care o face să semene foarte mult cu Terra.

În Sistemul Solar, singurii nori de apă cunoscuţi sunt aceia de pe Terra şi Marte. Pentru planetele uriaşe precum Jupiter şi Saturn, atmosferele lor sunt prea reci, iar savanţii bănuiesc că acestea sunt alcătuite din nori din gheaţă de amoniac, care acoperă eventualii nori de apă.

Parţial acoperită de nori

Pe de altă parte, descoperirea unei planete parţial acoperită de nori este importantă, întrucât, cu excepţia Terrei, toate celelalte planete cunoscute de oameni şi ale căror atmosfere conţin nori, precum Venus şi Jupiter, sunt complet acoperite de formaţiuni noroase, care nu prezintă nicio breşă până la suprafaţă.

O serie de studii viitoare, precum unele ce vor fi realizate de viitorul telescop spaţial James Webb, ce va fi lansat în 2018, vor fi utilizate pentru a confirma această descoperire.