DESCOPERIRE ISTORICĂ lângă în zona barajului Vidraru. Autorităţile S-AU MIŞCAT RAPID şi au luat PRIMELE MĂSURI
- Daniel Teodoreanu
- 13 septembrie 2016, 16:59
O descoperire istorică a fost făcută recent în zona barajului Vidraru.
Conform fermierulargesean.ro, o echipă de la Greenpeace a decoperit o pădure virgină. Anunţul a fost făcut de alpinistul argeşean Alex Găvan, originar din Cepari, consilier onorific al Ministrului Mediului, Cristiana Paşca-Palmer.
“Prietenii de la Greenpeace fac un lucru minunat. În cadrul campaniei „Împreună pentru păduri” au identificat acasă la mine, în zona Cumpăna din munţii Făgăraşului, mai multe suprafeţe cu păduri virgine ce însumează în jur de 150 de hectare. Până la sfârsitul lunii august, timp de aproape o lună, peste 50 de voluntari din zece ţări europene întocmesc partea de teren a documentaţiei ştiinţifice pentru includerea lor în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, făcând astfel încă un pas important pentru protecţia lor strictă (primul pas fiind făcut în 2011 de către prietenii de la WWF prin campania Salvati Pădurile Virgine, când peste 100.000 dintre noi am reuşit să determinăm ministerul să nu mai pună sub preş această speţă)”, a declarat Găvan.
„Conform raportului lansat de Greenpeace la sfârşitul anului trecut, în urma analizei datelor satelitare, „ritmul de pierdere a pădurii se menține încă la 3 hectare pe oră”. Adică, România pierde în fiecare oră o suprafaţă de pădure ce însumează echivalentul aproximativ a trei terenuri de fotbal. Trei terenuri! Dintre acestea, conform unui alt raport, cel lansat de către Environmental Investigation Agency în primăvara acestui an, „cel puţin 50% din lemnul exploatat în Romania provine din tăieri ilegale. „Jumătate din ce se taie în pădure, tot conform documentului realizat de către Greenpeace pe baza datelor oficiale, numărul de cazuri de tăieri ilegale înregistrate de autorități a crescut de la an la an. De la 30 cazuri pe zi în 2009 – 2011, 50 cazuri în 2012, 62 cazuri în 2013 – 2014, la aproape de atingerea dramaticului prag psihologic de 100 de cazuri de tăieri ilegale pe zi în 2015 (96, mai precis). Argeșul meu ocupă prima pozitie din top. 3.087 de cazuri în 2015 (8,85% din totalul cazurilor la nivel național). â
Am petrecut o după amiază şi o seară cu aceşti oameni minunaţi şi am realizat că da, încă mai există speranţă. Pentru pădurile virgine şi pentru păduri în general. Şi pentru România. Şi pentru sănătatea noastră. Şi pentru generaţiile următoare cărora într-un mod pervers, prin ignoranţă, lipsă de educaţie şi de implicare, noi le amanetăm viitorul unor interese de business şi politice. Da, mai există speranţă. Dar speranţa fără acţiune este doar amăgire. Şi prostie. Ca să se întâmple cu adevărat ceva este nevoie de implicarea şi coalizarea tuturor celor cărora ne pasă cu adevărat. Este nevoie de o masă critică”, a mai alpinistul.