Editura Evenimentul si Capital

Descoperire de senzație pentru ornitologi. O specie de pitulice nouă pentru fauna României

Autor: | | 0 Comentarii | 485 Vizualizari

Un grup de biologi români de la Societatea Ornotologică Română a descoperit, la Agigea, o specie de pitulice nouă pentru fauna din România. Specia fusese semnalată în anii trecuți, dar niciodată până acum nu a existat o dovadă a prezenței ei în România. Cu această pasăre, numărul de specii noi descoperite din 2013 până acum a ajuns la 18.

Reprezentanții Societății Ornitologice Române (SOR) informează că România are o nouă specie de pasăre sălbatică în faună – pitulicea de munte orientală (Phylloscopus orientalis). Potrivit purtătorului de cuvânt al SOR, Ovidiu Bufnilă, descoperirea a fost făcută, la Agigea, de un grup de ornitologi de la Societatea Ornitologică Română, Centrala Ornitologică Română și Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioana Cuza” din Iași. La Agigea funcționează o stație de inelări ornitologice, în cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, a Universității „Alexandru Ioana Cuza” din Iași.

Cel care a descoperit specia, în 7 septembrie, este drd. Petrișor Galan care a scos pitulicea din plase, iar cel care a inelat-o cu seria și numărul de identificare pe piciorul păsării a fost dr Emanuel Baltag. Este o pasăre de talie mică, lungimea corpului ei ajunge la 11-12 centimetri, având o greutate de 11 grame. Primele semnalări ale speciei în România au fost făcute de ornitologul Robert Ritter von Dombrowsky în volumul „Păsările României”. Pasărea a fost semnalată încă din 1898, dar niciun cercetător nu a putut prezenta dovada că specia a fost observată și identificată corect în țara noastră.

„Pitulicea aceasta este semnalată ca specie cuibăritoare în Balcani, care iernează în Africa. Cu toate acestea, nu putem afirma că specia cuibărește și la noi. Pitulicile migrează spre Africa, nu iernează la noi, dar unele dintre ele, uneori, pornesc în migrație spre nord, iar apoi își schimbă traseul. Pasărea a fost capturată și inelată în migrație, nu ne putem pronunța, așadar, dacă specia cuibărește și în România”, a declarat dr. Emanuel Baltag.

Inelările ornitologice sunt cea mai veche metodă de studiere a migrației păsărilor. Cu ajutorul unor plase care nu rănesc păsările, ornitologii le capturează, efectuează apoi identificarea păsărilor, le măsoară, le cântăresc și le aplică un inel ornitologic pe picior. Odată recapturate de alți ornitologi, păsările trec din nou prin același procedeu și se poate afla din bazele de date de unde provin și alte detalii preluate de biologi. Până la această oră, pitulicea de munte orientală nu poate fi văzută în România nici măcar la muzee, aceasta este prima observație documentată a speciei. Din 2013 până acum, au fost semnalate 18 specii noi de păsări în fauna României.(Foto- SOR)

De ce a divorțat Irina Rimes! Artista a plâns la TV din cauza fostului soț

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI