Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperire arheologică extraordinară în Peru. Ar putea schimba tot ceea ce se ştie despre cultura peruană | VIDEO
Descoperire arheologică extraordinară în Peru. Ar putea schimba tot ceea ce se ştie despre cultura peruană | VIDEO

Descoperire arheologică extraordinară în Peru. Ar putea schimba tot ceea ce se ştie despre cultura peruană | VIDEO

În Peru a fost descoperită mumia unei femei care a trăit în urmă cu 4500 de ani. Arheologii spun că rămăşiţele mumificate oferă noi indicii asupra societăţii antice peruviene.

În urma săpăturilor arheologice desfăşurate pe situl Aspero din nordul statului Peru s-au găsit rămăşiţele mumificate ale unei femei cu vârsta cuprinsă între 40 – 50 de ani, despre care se presupune că ar fi făcut parte din aristocraţia peruană. Cadavrul a fost găsit lângă ruinele unuia dintre cele mai vechi oraşe din cele două Americi, Caral.

 “Mumia a fost, probabil, o aristocrată care a murit la vârsta de 40 – 50 de ani și a fost îngropată în ruinele de coastă din Aspero, la aproximativ 23 kilometri depărtare de Caral, un oraş cu unele dintre cele mai vechi piramide din cele două Americi. Locul unde a fost îngropată şi  forma de înhumare arată statutul social înalt pe care această persoană  l–a atins în urmă cu aproximativ 4500 de ani“, a declarat Dr. Ruth Shady Solís pentru The Guardian.

Femeia a fost găsită cu un colier de scoici, un pandantiv Spondylus, și patru "tupus" sau broșe din os sculptate cu modele de păsări și maimuțe, ceea ce ar putea să sugereze schimbul economic între un oraş de coastă şi Caral.