Descoperă misterele din Muntii Buzăului într-un documentar unic, ”Ținutul Anei”
- Daniela Popescu
- 30 ianuarie 2020, 00:52
,,Ținutul Anei - ținutul misterelor,, este o producție independentă a asociației culturale ,,D'ale Cetățenului,, scenariul și regia aparținând domnului Leonardo Tonitza. Acest documentar urmează sa fie finalizat în acest an și promite să ne prezinte niște fenomene care nu au mai fost surprinse de o cameră de luat vederi până acum.
,,Ținutul Anei - ținutul misterelor,, este cel mai amplu proiect de cercetare multidisciplinară dedicat fenomenologiei complexe din munții Buzăului. Documentarul rezultat în urma acestui inedit studiu, conține de la descoperiri arheologice, de altare și petroglife, încercări de descifrare ale simbolurilor sacre săpate în piatră, până la fenomene inexplicabile surprinse în premieră, după ani de căutare.
Un loc magic, probabil singurul unde se poate demonstra științific, o continuitate spirituală și de locuire - nu numai isihastică, sacră - pe mai bine de zece milenii; anumite zone din munții Buzăului, continuă să ofere fenomene stranii ce așteaptă o explicație logică.
Legat de decizia realizării acestui documentar bazat pe un proiect de cercetare, domnul Leonardo Tonitza, într-un interviu acordat Evenimentului zilei a spus:
”Sunt subiecte care te aleg ele pe tine, așa cred că s-a întâmplat în acest caz. Acum câțiva ani în urmă filmam niște reconstituiri pe un platou de munte, undeva prin Buzău, au durat vreo două zile. Ce s-a întâmplat atunci m-a determinat să aloc, o parte mică ce-i drept, din bugetul acelui film pentru începutul căutărilor în această zonă misterioasă. Așa s-a lucrat o bună bucată de timp, veneam cu o echipă restrânsă doar cu bani de benzină și ceva de mâncare iar lucrurile au mers mai departe, ceea ce era esențial. Acum, când au trecut câțiva ani de cercetări, scotociri prin grote, avenuri înfundate, decolmatări de intrări prin falii de stâncă, luni de studiu prin arhive și biblioteci, dar mai ales acceptul localnicilor să ne povestească experiențe proprii, dintre care unele au toate datele să fie reale, pot spune că proiectul Ținutul Anei reprezintă cea mai importantă cercetare multidisciplinară a zonei misterioase, încărcate de istorie, a munților Buzăului. Am reușit să strâng în jurul proiectului un colectiv multidisciplinar format din mari personalități din domeniul arheologiei, etnologiei, lingvisticii, astronomiei, a științelor de frontieră și mulți alții. Simbolistica sacră, petroglifele de pe sanctuarele din munții Buzăului au ajuns, prin intermediul meu, la Institutul de Arheomitologie de la Sebastopol, California, parte a universității UCLA, la cercetători internaționali, în încercarea de a le descifra sau cel puțin interpreta. Dacă bugetul îmi va permite, doresc să aduc anul viitor tehnica fotografiei spectrale pentru a relua studiul celor mai importante zone cu simboluri din munții Buzăului. Da, mai sunt lucruri de făcut, întotdeauna când faci cercetare așa cum trebuie, mai găsești câte ceva de făcut deoarece mereu se deschid oportunități noi, iar unele dintre ele sunt relevante ca posibil rezultat. Și totul va fi parte din povestea filmul documentar Ținutul Anei.”