Ținutul Anei, un documentar despre fenomene inexplicabile

Ținutul Anei, un documentar despre fenomene inexplicabile

Misterele din Munţii Buzăului sunt, un subiect inepuizabil de dezbatere printre împătimiţii fenomenelor paranormale sau a specialiștilor. Relatări despre dispariţii inexplicabile ale unor persoane, despre morminte ale unor uriaşi, apariţii de OZN-uri sau defectări ale aparaturii electrice sunt frecvent publicate pe bloguri sau în publicaţii de specialitate. Discutăm cu d-ul Leonardo Tonitza, istoric și regizor, care derulează un program interdisciplinar în munții Buzăului prin Asociația D”ale Cetățeanului

D-ule Tonitza, vă rog să îmi spuneți ce proiecte derulați prin Asociatia D”ale Cetățeanului?

Asociația D’ale Cetățeanului este o întâlnire fericită dintre doi oameni cu o vastă experiență în mass-media și comunicare, unul în manageriat, celălalt în producție și regie de film, Virgil Munteanu și subsemnatul. În momentul de față sunt în lucru, în filmări, două documentare de lung metraj, foarte interesante dar care implică multă muncă: Ținutul Anei, dedicat fenomenologiei complexe existentă în munții Buzăului, pornind de la sanctuarele de piatră, începutul creștinismul la geto-daci, până la aparițiile inexplicabile, ce se manifestă în această zonă. În urma cercetărilor complexe dar mai ales a camerelor de supraveghere montate în locuri unde localnicii au declarant apariții de lumini misterioase, echipa reușeste să surprindă în exclusivitate manifestări inexplicabile de lumini și nu numai. Al doilea film documentar este finalul trilogiei Niascharian, episod dedicat valahilor și moștenirii lor, cunoscute dar mai ales necunoscute, lăsate românilor. Acestea ar fi cele mai importante proiecte de până acum și consumă destule resurse pentru documentare cât și pentru reconstituiri, filmări, interviuri.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce finanțare beneficiați, de unde aveți fondurile?

Ceea ce este deosebit pentru aceste două filme de lung metraj, este finanțarea privată, datorată în primul rând unui om pasionat ca și mine dealtfel, de subiectele abordate de aceste doua inedited proiecte. Fără acest om, Mihaela Botea, ar fi fost mult mai greu să realizez la asemenea nivel de cercetare continuă pe parcursul a câtorva ani, căutari în zona altarelor sacre din munții Buzăului.

 

Legat de Ținutul Anei documentarul care îl filmați în Munții Buzăului, ce va făcut să alegeți acestă zonă ca subiect?

Sunt subiecte care te aleg ele pe tine, așa cred că s-a întâmplat în acest caz. Acum câțiva ani în urmă filmam niște reconstituiri pe un platou de munte, undeva prin Buzău, au durat vreo două zile. Ce s-a întâmplat atunci m-a determinat să aloc, o parte mică ce-i drept, din bugetul acelui film pentru începutul căutărilor în această zonă misterioasă. Așa s-a lucrat o bună bucată de timp, veneam cu o echipă restrânsă doar cu bani de benzină și ceva de mâncare iar lucrurile au mers mai departe, ceea ce era esențial. Acum, când au trecut câțiva ani de cercetări, scotociri prin grote, avenuri înfundate, decolmatări de intrări prin falii de stâncă, luni de studiu prin arhive și biblioteci, dar mai ales acceptul localnicilor să ne povestească experiențe proprii, dintre care unele au toate datele să fie reale, pot spune că proiectul Ținutul  Anei reprezintă cea mai importantă cercetare multidisciplinară a zonei misterioase, încărcate de istorie, a munților Buzăului. Am reușit să strâng în jurul proiectului un colectiv multidisciplinar format din mari personalități din domeniul arheologiei, etnologiei, lingvisticii, astronomiei, a științelor de frontieră și mulți alții. Simbolistica sacră, petroglifele de pe sanctuarele din munții Buzăului au ajuns, prin intermediul meu, la Institutul de Arheomitologie de la Sebastopol, California, parte a universității UCLA, la cercetători internaționali, în încercarea de a le descifra sau cel puțin interpreta. Dacă bugetul îmi va permite, doresc să aduc anul viitor tehnica fotografiei spectrale pentru a relua studiul celor mai importante zone cu simboluri din munții Buzăului. Da, mai sunt lucruri de făcut, întotdeauna când faci cercetare așa cum trebuie, mai găsești câte ceva de făcut deoarece mereu se deschid oportunități noi, iar unele dintre ele sunt relevante ca posibil rezultat. Și totul va fi parte din povestea filmul documentar Ținutul Anei.

 

Ați surprins, identificat lucruri care să confrme legendele zonei?

Am să încep răspunsul la această întrebare cu finalul, cu o concluzie bazată pe o constatare universală în lumea arheologilor, a căutătorilor: există un sincronism căruia nimeni nu i-a găsit un răspuns logic până acum și anume, în zona sanctuarelor antice se manifestă aproape invariabil, fenomene inexplicabile. Asta se întâmplă din zonă arheologică a Egiptului până în Peru, Iran, Irak, Siria, Rusia și așa mai departe. Un prieten, James Tabor, un orientalist renumit, îmi povestea ce se întâmplă în siturile antice din Ierusalem, Talpiot, aproape de nivelul incredibilului, noroc că aceste fenomene sunt surprinse în înregistrările armatei care controlează toată zona. Dacă e să respectăm axioma constatată, înseamnă că acolo unde se manifestă frecvent fenomene inexplicabile, sunt posibile situri arheologice majore și invers.  Bogăția de legende și mituri din munții Buzăului îți dă încredere că acolo există ceva demonstrabil – aceasta a fost starea întregii echipe de filmare și cercetare când s-a demarat proiectul Ținutul Anei.

   În munții Buzăului există o sumedenie de legende superficiale și puține profunde, credibile. Am fost asaltat de povești ce s-au dovedit a fi luate dintr-o revistă de acum 30 de ani în urmă, cu dispariții de persoane, cu cercetări secrete ale unui grup militar, oase de uriași, evident totul într-o conspirație colosală, care, ori nu au fost explicate / memorate bine devenind incomplete astăzi, ori sunt impresii, senzații scăpate de sub controlul emoțional care nu reușesc să treaca de o anchetă serioasă. Pe lângă acestea, există un procent de cca. 20%  din declarațiile localnicilor, întâmplările locurilor,  care trec de orice interogatoriu, au urme în teren, se dovedesc a fi reale, și pot fi începutul unei cercetări serioase. Acestea sunt subiectul proiectului Ținutul Anei.  

 

Deseori așez camerele cu senzori în zone unde localnicii spun că se întâmplă lucruri ciudate, cum ar fi așezarea abandonată de la Călugărițe și care a fost subiectul unui articol în EVZ. Sunt diferențe sesizabile de temperatură acolo, apare negură anormală pe doar cele 30 de case abandonate etc. și, după o perioadă bună de timp am reușit să surprindem în anumite condiții tehnice, umbre umanoide în fotografiile realizate.

Dar de departe cea mai senzațională filmare a fost surprinsă în noaptea de Sânziene deasupra unui altar plin cu simboluri. Ce este cu adevărat surprinzător în respectiva filmare, pe lângă lumina care cade într-un nor și unde explodează descompunându-se în trei alte lumini, este prezența unei stele în stânga imaginii care nu are ce să caute acolo! Asta este esența cercetării interdisciplinare: recent, un astronom care a refăcut cu ajutorul unui program de calculator poziția astronomică din locul și data originală a filmării, a identificat toate stelele, planetele dar mai puțin una care staționa la punct fix și care nu trebuia să fie acolo. Ce este ea? Încă nu avem un răspuns logic. Toți eram uimiți de lumina care cădea din cer și nu am remarcat în partea cealaltă a cadrului că o așa-zisă stea nu trebuia să fie în locul acela, era ceva anormal, poate artificial.

Și filmările continua, la fel și cercetările. Să nu uităm că în Atlasul Etnografic Român, o lucrare monumentală bazată pe 25 de cercetare în teren sub coordonarea profesorului Ion Ghinoiu, zona munților Buzăului este marcată cu cea mai mare densitate de apariții de iele.

Pot doar să vă spun că un nou articol despre acest subiect va apărea în ianuarie în Evenimentul Istoric ce va conține noi dezvăluiri și noi imagini inedite din munții Buzăului.

 

Când credeți că va fi gata filmul?

Ținutul Anei este un documentar care mereu se redescoperă odată cu avansarea în cercetare, noi filmări care trec de orice dubiu tehnic ori dezvăluiri cu adevărat importante. Anul viitor va fi decisiv în finalizarea filmărilor odată cu sosirea în zonă a câtorva personalități internaționale ce au dorit să vadă cu ochii lor petroglifele de pe sanctuarele din munții Buzăului. În același timp, camerele de supraveghere al căror locuri le schimbăm frecvent, înregistrează mereu, în speranța că vom surprinde din nou manifestări ale unor fenomene pe care nu avem acum capacitatea de a le înțelege și explica. Poate în viitor le vom privi altfel...

Totuși, cred că anul viitor vom avea o premieră din toate punctele de vedere, dacă ținem cond de subiectul abordat pentru prima dată cu o asemenea complexitate multidisciplinară la care adăugăm probe filmate, și anume dezvăluirea zonei misterioase a munților Buzăului.