Editura Evenimentul si Capital

Ținutul Anei, un documentar despre fenomene inexplicabile

Autor: | | 0 Comentarii | 2204 Vizualizari

Misterele din Munţii Buzăului sunt, un subiect inepuizabil de dezbatere printre împătimiţii fenomenelor paranormale sau a specialiștilor. Relatări despre dispariţii inexplicabile ale unor persoane, despre morminte ale unor uriaşi, apariţii de OZN-uri sau defectări ale aparaturii electrice sunt frecvent publicate pe bloguri sau în publicaţii de specialitate. Discutăm cu d-ul Leonardo Tonitza, istoric și regizor, care derulează un program interdisciplinar în munții Buzăului prin Asociația D”ale Cetățeanului

D-ule Tonitza, vă rog să îmi spuneți ce proiecte derulați prin Asociatia D”ale Cetățeanului?

Asociația D’ale Cetățeanului este o întâlnire fericită dintre doi oameni cu o vastă experiență în mass-media și comunicare, unul în manageriat, celălalt în producție și regie de film, Virgil Munteanu și subsemnatul. În momentul de față sunt în lucru, în filmări, două documentare de lung metraj, foarte interesante dar care implică multă muncă: Ținutul Anei, dedicat fenomenologiei complexe existentă în munții Buzăului, pornind de la sanctuarele de piatră, începutul creștinismul la geto-daci, până la aparițiile inexplicabile, ce se manifestă în această zonă. În urma cercetărilor complexe dar mai ales a camerelor de supraveghere montate în locuri unde localnicii au declarant apariții de lumini misterioase, echipa reușeste să surprindă în exclusivitate manifestări inexplicabile de lumini și nu numai. Al doilea film documentar este finalul trilogiei Niascharian, episod dedicat valahilor și moștenirii lor, cunoscute dar mai ales necunoscute, lăsate românilor. Acestea ar fi cele mai importante proiecte de până acum și consumă destule resurse pentru documentare cât și pentru reconstituiri, filmări, interviuri.

De ce finanțare beneficiați, de unde aveți fondurile?

Ceea ce este deosebit pentru aceste două filme de lung metraj, este finanțarea privată, datorată în primul rând unui om pasionat ca și mine dealtfel, de subiectele abordate de aceste doua inedited proiecte. Fără acest om, Mihaela Botea, ar fi fost mult mai greu să realizez la asemenea nivel de cercetare continuă pe parcursul a câtorva ani, căutari în zona altarelor sacre din munții Buzăului.

Legat de Ținutul Anei documentarul care îl filmați în Munții Buzăului, ce va făcut să alegeți acestă zonă ca subiect?

Sunt subiecte care te aleg ele pe tine, așa cred că s-a întâmplat în acest caz. Acum câțiva ani în urmă filmam niște reconstituiri pe un platou de munte, undeva prin Buzău, au durat vreo două zile. Ce s-a întâmplat atunci m-a determinat să aloc, o parte mică ce-i drept, din bugetul acelui film pentru începutul căutărilor în această zonă misterioasă. Așa s-a lucrat o bună bucată de timp, veneam cu o echipă restrânsă doar cu bani de benzină și ceva de mâncare iar lucrurile au mers mai departe, ceea ce era esențial. Acum, când au trecut câțiva ani de cercetări, scotociri prin grote, avenuri înfundate, decolmatări de intrări prin falii de stâncă, luni de studiu prin arhive și biblioteci, dar mai ales acceptul localnicilor să ne povestească experiențe proprii, dintre care unele au toate datele să fie reale, pot spune că proiectul Ținutul Anei reprezintă cea mai importantă cercetare multidisciplinară a zonei misterioase, încărcate de istorie, a munților Buzăului. Am reușit să strâng în jurul proiectului un colectiv multidisciplinar format din mari personalități din domeniul arheologiei, etnologiei, lingvisticii, astronomiei, a științelor de frontieră și mulți alții. Simbolistica sacră, petroglifele de pe sanctuarele din munții Buzăului au ajuns, prin intermediul meu, la Institutul de Arheomitologie de la Sebastopol, California, parte a universității UCLA, la cercetători internaționali, în încercarea de a le descifra sau cel puțin interpreta. Dacă bugetul îmi va permite, doresc să aduc anul viitor tehnica fotografiei spectrale pentru a relua studiul celor mai importante zone cu simboluri din munții Buzăului. Da, mai sunt lucruri de făcut, întotdeauna când faci cercetare așa cum trebuie, mai găsești câte ceva de făcut deoarece mereu se deschid oportunități noi, iar unele dintre ele sunt relevante ca posibil rezultat. Și totul va fi parte din povestea filmul documentar Ținutul Anei.

Ați surprins, identificat lucruri care să confrme legendele zonei?

Am să încep răspunsul la această întrebare cu finalul, cu o concluzie bazată pe o constatare universală în lumea arheologilor, a căutătorilor: există un sincronism căruia nimeni nu i-a găsit un răspuns logic până acum și anume, în zona sanctuarelor antice se manifestă aproape invariabil, fenomene inexplicabile. Asta se întâmplă din zonă arheologică a Egiptului până în Peru, Iran, Irak, Siria, Rusia și așa mai departe. Un prieten, James Tabor, un orientalist renumit, îmi povestea ce se întâmplă în siturile antice din Ierusalem, Talpiot, aproape de nivelul incredibilului, noroc că aceste fenomene sunt surprinse în înregistrările armatei care controlează toată zona. Dacă e să respectăm axioma constatată, înseamnă că acolo unde se manifestă frecvent fenomene inexplicabile, sunt posibile situri arheologice majore și invers. Bogăția de legende și mituri din munții Buzăului îți dă încredere că acolo există ceva demonstrabil – aceasta a fost starea întregii echipe de filmare și cercetare când s-a demarat proiectul Ținutul Anei.

În munții Buzăului există o sumedenie de legende superficiale și puține profunde, credibile. Am fost asaltat de povești ce s-au dovedit a fi luate dintr-o revistă de acum 30 de ani în urmă, cu dispariții de persoane, cu cercetări secrete ale unui grup militar, oase de uriași, evident totul într-o conspirație colosală, care, ori nu au fost explicate / memorate bine devenind incomplete astăzi, ori sunt impresii, senzații scăpate de sub controlul emoțional care nu reușesc să treaca de o anchetă serioasă. Pe lângă acestea, există un procent de cca. 20% din declarațiile localnicilor, întâmplările locurilor, care trec de orice interogatoriu, au urme în teren, se dovedesc a fi reale, și pot fi începutul unei cercetări serioase. Acestea sunt subiectul proiectului Ținutul Anei.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI