Evenimentul Zilei > Justitie > Deputatul Mihail Boldea s-a predat la consulatul României din Nairobi
Deputatul Mihail Boldea s-a predat la consulatul României din Nairobi

Deputatul Mihail Boldea s-a predat la consulatul României din Nairobi

Avocatul deputatului, George Moloman, a declarat, ieri, că a discutat cu clientul lui şi că au început procedurile pentru întoarcerea lui în ţară. Asta ar putea să se întâmple astăzi sau mâine.

UPDATE 11. Oficiali din Poliţia Română au precizat pentru EVZ că, în cazul în care Mihail Boldea va pleca spre România în această seară, el poate pleca de bunăvoie, "ca turist".
"Reglementările internaţionale nu permit decât preluarea unui urmărit aflat în custodia autorităţilor din ţara respectivă. În consecinţă, degeaba ar pleca ofiţeri sau procurori către Nairobi. Este o procedură internaţională care permite doar preluarea din mâna altor autorităţi. În cazul lui Boldea, el trebuie să se întoarcă în Europa unde fie se va preda autorităţilor din ţara în care ajunge, fie va veni direct acasă. Chiar dacă este, acum, pe teritoriul românesc, cel al ambasadei sau al reprezentanţiolor acestora, când iese pe poarta ambasadei este pe teritoriu străin şi atunci, dacă este însoţit de un poliţist român, poate reclama că a fost răpit sau mai ştiu eu ce…", a precizat pentru EVZ un oficial al Poliţiei Române.
UPDATE 10. Conform graficului de plecări de pe Aeroportul Internaţional din Naiorobi, cursele care pleacă în această seară şi fac legătura cu Europa sunt către Amsterdam (22.30) şi Londra (23.30).

UPDATE 9: Mihail Boldea a intrat în direct și la B1 TV, unde a spus că în această seară va pleca cu un avion spre Europa, urmând de acolo să vină spre București.
UPDATE 8: „Am pașaportul turistic, cel cu care am venit. Nu cred că mă va însoți cineva la întoarcere”, a mai spus Boldea. El este acum într-un imobil care aparține consulatului român la Nairobi. „Aș putea să ies de aici, dar nu vreau. Sper să ajung în România cât mai repede. Vreau să vin la București pentru că-mi iubesc țara. Când voi găsi bilet, atunci mă-ntorc”, a explicat Boldea.
În legătură cu mandatul de arestare care îl așteaptă în țară, fostul deputat acuzat de înșelăciune a declarat că va cere să fie judecat cinstit și că nu va încerca să influențeze cumva ancheta. „Nu vreau cercetări care să-mi fie favorabile”, a spus Boldea. 
UPDATE 7: Mihail Boldea a mai precizat că n-a discutat prea multe cu avocatul lui, pentru că știe că telefonul acestuia este ascultat. Mai mult, fostul deputat a mai declarat că, în acest moment, cineva îl ajută să găsească bilete de avion pentru întoarcerea în țară.
UPDATE 6. Fostul deputat Mihail Boldea a declarat, la Realitatea TV, că ar fi trebuit să se întoarcă ieri în țară, dar a avut probleme cu biletul de avion: „N-am fost arestat. Sunt un om liber. Acum mă aflu într-o locație sigură, dus de cei de la Consulat”. 
UPDATE 5. Surse oficiale din cadrul MAI au precizat pentru EVZ că Mihail Boldea va fi preluat de o echipă pe care urmează să o desemneze procurorii. "Instituţia care desemnează cine merge să preia un urmărit este Parchetul General. În funcţie de ce decid, pot să meargă poliţişti din MAI sau de la Interpol", susţin aceleaşi surse.
Până la această oră, niciun reprezentant al MAI nu a confirmat plecarea vreunui ofiţer român către Kenya.

UPDATE 4. Avocatul George Moloman a declarat la RTV că deputatul Boldea şi-a luat bilet doar dus, când a plecat spre Kenya, deoarece "a mers la nişte prieteni". "El a mai fost acolo şi nu ştia cât stă", susţine avocatul. Totodată, acesta a mai declarat că procurorul care îl anchetează nu i-a cerut să plece din ţară. "era doar începută urmărirea penală împotriva sa. Nu i-a zis nimeni că nu are voie să părăsescă ţara", susţine avocatul Moloman.

UPDATE 3. Avocatul deputatului-fugar, George Moloman, a declarat, cu puţin timp în urmă, că mandatul de arestare emis pe numele lui Mihail Boldea va fi pus în aplicare în sediul Ambasadei României din Nairobi. Drept urmare, nu va mai fi necesară reţinerea sa de către autorităţile kenyene, deoarece ambasada este considerată teritoriu românesc. Pentru aducerea în ţară, în Kenya se va deplasa un procuror DIICOT şi reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.

UPDATE 2. Contactat de EVZ, un oficial al Ambasadei României în Kenya nu a negat că deputatul s-ar fi prezentat la sediul diplomaţiei române din Nairobi, însă nu a dorit să facă niciun comentariu pe această temă. "Va rog să mă înţelegeţi că informaţii legate de acest subiect vă pot oferi cei de la MAE. Nu sunt abilitat să fac declaraţii", a precizat reprezentantul ambasadei.

UPDATE 1. Potrivit unor surse judiciare citate de TVR Info, deputatul Mihai Boldea s-ar fi predat la Consulatul Romaniei din Nairobi, capitala Kenyei. Purtătorul de cuvânt al DIICOT, procuror Nadina Spânu, a declarat, pentru Evenimentul zilei:”Nu știm nimic”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că deputatul Mihail Boldea este "perfect localizat" şi că "în orice moment" se poate declanşa operaţiunea de reţinere a sa. Preşedintele a spus despre cazul Boldea că "este o problemă extrem de importantă" pentru că este vorba despre un cetăţean român.
"Este perfect localizat, în orice moment se poate declanşa operaţiunea de reţinere. Nu am să vă spun, cum a spus ministrul de Externe că nu e o problemă importantă. E o problemă extrem de importantă pentru noi cazul Boldea, pentru că e vorba de un cetăţean roman”, a spus Traian Băsescu.
"Obiectivul" este, a remarcat preşedintele Băsescu, ca deputatul să fie adus în ţară prin intermediul autorităţilor române, pentru a preveni "detenţia în străinătate".
"Vă pot spune că este perfect localizat, că în orice moment se poate declanşa operaţiunea de reţinere a lui. Vă pot spune că nu avem niciun interes să se producă o reţinere a domnului Boldea, pentru că este în interesul nostru ca un cetăţean român, care a plecat legal, să fie protejat de riscurile arestării de către alte state, pus în detenţie şi să înceapă lungul proces de trimitere de acte pentru ca un judecător, mai devreme sau mai târziu, funcţie de cum funcţionează justiţia, să-l extrădeze.Obiectivul nostru este ca Boldea să vină prin intermediul autorităţilor române, pentru a preveni o detenţie pe teritoriul unui stat străin. Şi sper să reuşim să-l atingem”, a declarat preşedintele Băsescu.
Procurorii DIICOT au cerut miercuri seară arestarea preventivă în lipsă a lui Boldea, pe care îl acuză de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Cererea a fost judecată şi admisă joi de instanţa supremă. Mihail Boldea a fost dat în urmărire internaţională, după ce instanţa supremă a emis pe numele lui, în cursul zilei de joi, un mandat de arestare preventivă în lipsă, deputatul urmând să fie căutat prin Interpol întrucât a ieşit din ţară sâmbătă, iar apoi a plecat cu un avion din Turcia spre o destinaţie iniţial necunoscută. Deputatul Mihail Boldea a declarat, pentru gandul.info, că se află în Congo, că avea deja programată plecarea, că a comunicat în 16 martie procurorului de caz acest lucru şi a transmis autorităţilor să nu îl caute, pentru că aceasta se va întoarce în țară.
Procedura de aducere în ţară a unui fugar prevede îndeplinirea unor formalităţi legale care pot fi de durată, au precizat surse judiciare pentru EVZ. “În funcţie de cum se vor mişca autorităţile, acesta va fi repatriat”, au explicat oficialii români. “Odată dat în urmărire internaţională, cei care se vor ocupa de aducerea sa în ţară sunt ofiţerii Interpol”, au precizat aceleaşi surse.
Pe de altă parte, avocatul lui Mihail Boldea, George Moloman, a declarat, astăzi, că a discutat cu clientul lui şi că au început procedurile pentru întoarcerea în ţară a deputatului.  Moloman susţine, citat de mediafax.ro, că Boldea urmează să ajungă în România “mâine sau poimâine”, imediat ce rezolvă problemele cu biletele de avion şi cu actele.
Avocatul a mai spus că a discutat cu deputatul Boldea despre strategia de apărare, dar că nu poate da detalii pentru că nu are acordul acestuia. El a adăugat că Mihail Boldea nu a avut în vedere să discute direct cu presa, dar în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse a fost nevoit să ia atitudine.
Moloman a mai spus că încă de la prima discuţie cu Boldea l-a sfătuit să vină cât mai repede în ţară, deoarece prezenţa lui este necesară pentru desfăşurarea cât mai rapidă a procesului, dar şi pentru a-şi construi o strategie de apărare cât mai pertinentă.
Deputatul Mihail Boldea a fost suspendat din Baroul Galaţi, unde este avocat. Tot astăzi, tatăl lui Boldea a fost audiat la DIICOT, acolo unde este aşteptat şi fratele mai mic al deputatului. Cei doi sunt cercetaţi pentru spălare de bani.
CITIȚI ȘI:

  • CAZUL BOLDEA: Imunitatea dă depedenţă de safari
  • Traian Băsescu: Boldea este localizat, nu avem interes să îl reținem în străinătate
  • Năstase ia peste picior cazul Boldea: Breaking News/Votanţii lui Băsescu fug în Congo!
  • Crin Antonescu: Promisiunea preşedintelui, destul de comică. Dacă Boldea va putea şi vorbi, o să aflăm multe despre PDL
  • Ministrul de Externe, despre Boldea: "În politica externă sunt chestiuni mai importante decât această situaţie"
  • Boldea: Să nu mă caute domnul Băsescu. Vin cum găsesc bilet să mă încătuşeze
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: