Evenimentul Zilei > Politica > Deputaţii au modificat conflictul de interese din Codul Penal
Deputaţii au modificat conflictul de interese din Codul Penal

Deputaţii au modificat conflictul de interese din Codul Penal

Camera Deputaților a modificat, ieri, două articole din Codul Penal, înlocuind „Conflictul de interese” cu „Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

 În articolul 301 nu mai este considerat conflict de interese dacă un funcționar public își angajează foștii angajați din ultimii 5 ani, deoarece prevederea a fost eliminată.

În plus, a fost specificată și o perioadă de 3 ani în care nu ai voie să ocupi o funcție publică dacă ai fost condamnat pentru infracţiunea de conflict de interese, lucru care nu era stipulat înainte.

În schimb, la art. 301 din Codul Penal a fost adăugat un nou punct (b) alineatului 2 care precizează când nu se aplică conflictul de interese:

„a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;

b) exercitarea unui drept recunoscut de lege sau îndeplinirea unei obligații impuse de lege, cu respectarea conditiilor și limitelor prevăzute de aceasta.”

Aleșii au votat și eliminarea infracţiunii de conflict de interese din Art. 308 – „Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane”, din Codul Penal. Deputatul USR Stelian Ion a declarat în plen că prin acest proiect „se desființează practic conflictul de interese”. Camera Deputaților este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: