Trei deputați acuzați de corupție și faptele lor „de vitejie”
- Marian Păv ăla şc
- 20 noiembrie 2014, 00:00
După ce au rămas fără imunitate, parlamentarii Adam, Diniță și Roșca, acuzați de corupție, riscă să ajungă după gratii. Cei trei au fugit până acum de judecători.
Magistrații de la Curtea Supremă vor judeca, astăzi, cererea DNA de arestare preventivă a deputaţilor Ion Diniţă (PC), Ioan Adam (PSD) și Mircea Roșca (PNL). Camera Deputaților a ridicat marți imunitatea parlamentară a politicienilor. Adam și Diniță așteptau verdictul colegilor de aproape două luni, iar Roșca de o săptămână. Toți trei susțin că sunt nevinovați, și că nu au făcut niciun act de corupție. Arestul a ajuns frica oricărui politician, după ce fostul senator PSD Cătălin Voicu l-a descris în culori sumbre.
„Arestul din Capitală, de la minus 2, ăla care e pe tubulatură - Evul Mediu. Uşi negre de fier, zăbrele şi lacăte, nu au aerisire, ţigani, bandiţi, te f ... ăia în c... , te omoară. Iar noaptea, din furculița care o au, o ia și o ascute și-o bagă în gât,” spunea Voicu.
Roșca o făcea pe moșierul în Azuga
După ce, marți, a rămas fără imunitate, deputatul Mircea Roșca (șeful filialei PNL Prahova) s-a trezit, ieri dimineață, cu mascații în impunătoarea sa vilă de 250 de metri pătrați din Comarnic. Aseară, acesta urma să fie reținut și astăzi să fie prezentat la Curtea Supremă pentru aprobarea unui arest preventiv de 30 de zile, potrivit unor surse judiciare, în dosarul în care parlamentarul a fost denunțat de un om de afaceri că i-ar fi cerut șpagă pentru a dobândi terenuri în Azuga.
Mircea Roșca i-ar fi cerut 20.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra preşedintelui PNL Azuga, Gabriel Popescu, care este şi consilier local, şi asupra altor membri ai CL Azuga. Șpaga pentru partid Din mită, deputatul Mircea Roșca ar fi primit efectiv 5.000 euro, prin intermediul lui Gabriel Stelian Popescu. 11.000 euro ar fi fost folosiți pentru PNL Prahova, potrivit actelor aflate la dosar. În plus, procurorii anticorupție mai fac verificări în privinţa modului în care au fost încheiate mai multe contracte între Spitalul Județean de Urgență din Ploiești și firma unui văr al deputatului liberal Mircea Roșca.
Avea inițiativă în combinații ilegale
După ce s-a smiorcăit, marți, în plenul Camerei Deputaților și a cerut fără succes menținerea imunității, Ioan Adam află astăzi dacă va fi arestat pentru 30 de zile. Deputatul PSD este implicat în dosarul instrumentat de DNA privind retrocedarea ilegală a unei păduri de 43.000 de hectare, paguba statului fiind de 300 de milioane de euro. Adam a fost cel de la care au pornit combi națiile. Fost judecător, acum avocat suspendat pe perioada mandatului, deputatul îl reprezenta pe Ellie Vlad Sturdza, cel care a revendicat 40 de mii de hectare de pădure.
Anchetatorii susțin că acesta este rudă de gradul cinci cu familia Sturdza și nu ar fi avut dreptul la moștenire. Pentru a nu sta la mâna unei decizii drepte a Justiției, Adam s-a pus pe combinații și l-a atras în schemă și pe deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. și pe șeful senatorilor PSD, Ilie Sîrbu. Mai întâi însă a apelat la soția sa, judecător în Brașov, pentru a nu avea piedici în instanţă. Apoi, a ajuns la mâna lui Hrebenciuc. Acesta s-a angajat să rezolve „non-combatul” Romsilva. În schimb, el a cerut 12.000 de hectare din pădurea retrocedată. Hrebenciuc și fiul său, Andrei, sunt arestați preventiv în acest dosar.
Iubea profitul 1.000% de la stat
Deputatul PC Ion Diniță așteaptă astăzi decizia Instanței Supreme privind reținerea sa pentru 30 zile, fiind acuzat că își asigura profituri de peste 1.000%, prin mita oferită lui Aristotel Căncescu, președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov. Prejudiciul produs bugetului județean: 7,6 milioane de euro. Diniță este cercetat de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu şi a dare de mită. Deși a stat pitit la umbra imunității până marți, de unde striga că este o victimă politică, Diniță nu a rezistat tentației de a controla banul public.
Spre exemplu, Căncescu i-a acordat societății Gotica, în 2006, contractul de reabilitare DJ 131C Rupea – Racoș). Pe parcurs, firma lui Diniță a crescut costurile până s-a ajuns la o valoare de 1.046% din costurile lucrărilor. În schimbul acestor contracte, Diniță i-a plătit lui Căncescu o șpagă de 384.750 lei. Mita era mascată în spatele unor contracte de publicitate între Gotic și postul de televiziune locală Mix TV, deținut de Căncescu. Președintele CJ a fost inițial arestat preventiv, dar pe 8 octombrie a fost eliberat și este cercetat sub control judiciar.