Ce trebuie să știi despre depresia postnatală. De la semnele afecțiunii la conștientizare
- Bianca Pislaru
- 19 iulie 2024, 21:01
Kate Forbes, viceprim-ministru al Scoției, a vorbit despre experiența sa cu depresia postnatală. Aceasta a explicat că este „uimită” de cât de puțin se cunoaște despre această afecțiune. Forbes a început să prezinte semne de depresie postnatală după ce a născut-o pe fiica sa în august 2022.
Aceasta a vorbit despre subiect într-un episod recent al podcastului Speaking Of Suicide. Forbes, în vârstă de 34 de ani, a mai spus că a primit mult ajutor odată ce profesioniștii din domeniul sănătății au realizat că suferă. Așadar, când vine vorba de a înțelege depresia postnatală, ce trebuie să știe oamenii?
Depresia postnatală și semnele afecțiunii
„Depresia postnatală este un tip de depresie cu care se confruntă mulți părinți după ce au un copil”, spune Emiliana Hall, fondatoare a The Mindful Birth Group. „Este o afecțiune comună, dar adesea nediagnosticată. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra bunăstării emoționale și psihologice a noilor părinți” a spus expertul. „Spre deosebire de <emoția după naștere>, care este o perioadă scurtă de depresie, depresia postnatală este mai intensă și durează mai mult. Aceasta se dezvoltă de obicei în primele șase săptămâni după naștere, dar poate apărea până la un an postpartum” a adăugat Hall.
Poate avea un impact potențial asupra oricărui nou părinte. „Depresia postnatală poate afecta orice nou părinte, inclusiv mamele și tații, indiferent de trecutul lor, vârsta sau istoricul anterior de sănătate mintală. Cu toate acestea, ea este raportată mai frecvent în rândul femeilor. Aproximativ una din 10 femei se confruntă cu depresia postnatală în Regatul Unit”, adaugă ea
Nu doar o simplă tristețe
Persoanele cu probleme anterioare de sănătate mintală pot fi mai expuse riscului. Depresia postnatală poate afecta potențial pe oricine. De asemenea, este important să fim conștienți când cineva ar putea fi mai vulnerabil la dezvoltarea acesteia. „Mai mulți factori de risc pot crește probabilitatea de a dezvolta depresie postnatală, inclusiv un istoric de probleme de sănătate mintală, în special depresie sau anxietate, evenimente de viață stresante în timpul sarcinii sau după naștere, sau complicații în timpul sarcinii sau nașterii”, spune Hall.
Alți factori de risc pot include lipsa de sprijin din partea familiei sau a prietenilor. În plus, schimbările hormonale de după naștere și privarea de somn pot duce la apariția afecțiunii. Semnele timpurii de avertizare ale depresiei postnatale pot să nu fie întotdeauna evidente și pot varia în gravitate.
„Simptomele depresiei postnatale pot varia foarte mult. Dar, în general, includ tristețe persistentă și dispoziție scăzută, pierderea interesului pentru viață și lipsa de plăcere, schimbări severe de dispoziție, sentimente de vinovăție, inutilitate și disperare”, spune Hall.
În cazurile mai severe, părinții se confruntă, de asemenea, cu atacuri de panică și anxietate persistentă. Alte simptome, spune Hall, includ „dificultăți de somn (insomnie) sau somn prea mult, oboseală copleșitoare și pierdere de energie, dificultăți de legătură cu bebelușul, anxietate, atacuri de panică și/sau [în unele cazuri extreme] gânduri de automutilare sau de rănire a bebelușului”.
Este vital să ceri ajutor
„Este important să solicitați sfatul medicului dacă vă simțiți persistent trist sau anxios. Acest lucru vă afectează capacitatea de funcționare. Intervenția timpurie este crucială. Nu este nevoie să vă simțiți rușinați sau jenați să cereți ajutor. Medicul dumneavoastră de familie, asistentul medical sau moașa vă pot oferi sprijin și îndrumare” a spus expertul.
Este util ca toată lumea să fie conștientă de semnele de avertizare și să caute îndrumare. Hill sugerează, de asemenea, să încercați să vă construiți o rețea de sprijin ca proaspeți părinți pentru a preveni izolarea. „Înconjoară-te de familie și prieteni care te susțin, care îți pot oferi sprijin practic și emoțional”, spune ea. „Discutați deschis despre sentimentele dvs. cu partenerul, prietenii sau cu un profesionist din domeniul sănătății” explică Hill.
În timp ce îngrijirea unui nou-născut este solicitantă, îngrijirea de sine este esențială și pentru noii părinți. „Acordați prioritate îngrijirii de sine asigurându-vă că vă odihniți suficient, că aveți o dietă sănătoasă și că faceți activitate fizică. Yoga, meditația și respirația profundă pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea bunăstării mentale.”, spune Hall.
Iar dacă vă confruntați cu dificultăți, Hall sugerează, de asemenea, să vă alăturați unui grup de sprijin: „Conectarea cu alți părinți noi care înțeleg prin ce treceți poate fi benefică”, spune aceasta, conform The Independent .