Cum arată creierul unei persoane depresive. Foamea emoțională, un pericol real pentru femei

Cum arată creierul unei persoane depresive. Foamea emoțională, un pericol real pentru femei Depresie. Sursa foto: Pixabay

Depresia, singurătatea și izolarea socială ne determină să mâncăm mai mult și mai nesănătos, arată un studiu realizat de cercetării de la UCLA Health din Los Angeles. Cercetătorii americani au demonstrat că femeile sunt predispuse la o alimentație, bazată în special pe dulciuri și grăsimi atunci când sunt depresive.

Depresia distruge creierul. Foamea emoțională, un pericol real pentru femei

Cercetătorii au monitorizat obiceiurile femeilor care se simțeau cel mai singure, descoperind o preferință pentru alimentele bogate în zahăr și o relativă lipsă de control față de alimentele nesănătoase. Oameni de știință a dorit să monitorizeze căile cerebrale asociate cu singurătatea și comportamentul alimentar necontrolat.

De foamea emoțională nu scapă nici bărbații, în timp ce în cazul copiilor, alimentația de tip fast food le poate afecta memoria. Mai exact, cercetătorii au scanat creierul a 93 de femei în timp ce le arătau imagini cu alimente dulci și sărate, și au descoperit că cele izolate social sau singure, aveau o activitate a creierului asociată cu dorința crescută a unei alimente dulci și nesănătoase.

Fată, Trist, Portret, Depresie, SingurDepresia distruge creierul. Sursa foto: Pixabay

Ne puteți urmări și pe Google News

Femeile au fost împărțite în două grupuri

Femeile care au raportat niveluri mai ridicate de izolare socială au preferat o dietă de calitate mai slabă, un apetit mai mare și mâncat compulsiv. Ele au raportat și niveluri mai ridicate de anxietate și depresie.

Pentru a demonstra acest lucru la nivelul creierului, femeilor li s-au prezentat imagini cu alimente dulci și sărate în diferite asocieri, fiind supuse imagisticii prin rezonanță magnetică. Scanările creierului lor au arătat că femeile care se percepeau ca fiind singure au avut o activare crescută în regiunile creierului asociate cu o dorință crescută de a mânca alimente dulci și o activare scăzută în regiunea creierului asociată cu autocontrolul asupra comportamentului alimentar.

Fată, Fereastră, Sta, Stând, AșteptaDepresia distruge creierul. Sursa foto: Pixabay

„Aceste rezultate sunt interesante pentru că aduc dovezi a ceea ce știm intuitiv”, a declarat Arpana Gupta, doctor în științe, cercetător și co-director al Centrului Goodman-Luskin Microbiome Center de la UCLA, autorul principal al studiului.

Depresia și singurătatea ne împinge spre alimente dulci

Arpana Gupta a spus că atunci când oamenii sunt singuri, foamea emoțională împinge spre consumul de alimente de obicei dulci.

„Ei subestimează ceea ce mănâncă, în special dorința de a consuma alimente nesănătoase. Foamea emoțională împinge spre alimente de obicei dulci și „compensatorii”, care activează mecanismul „stimul-rutină-recompensă” care implică creierul. Se creează conexiuni neuronale specifice care fac ca acest comportament să devină automat și repetitiv în timp. Astfel, unele alimente devin ‘ dependențe’ pentru că dau dependență, în special asociate cu anumite situații, cum ar fi singurătatea”, explică Arpana Gupta, potrivit washingtonpost.com.