Medicul psihiatru Petronela Nechita a explicat de ce oamenii sunt mai triști după sărbători și care este diferența dintre realitate și mass media. Doctorul a dezvăluit și cum putem scăpa de anxietate în luna ianuarie.
Majoritatea oamenilor sunt mai triști sau obosiți după sărbători. Medicul psihiatru Petronela Nechita a declarat că multe persoane sunt presate de Crăciun și de Revelion și că se confruntă cu o tristeţe nejustificată şi greu de gestionat în luna ianuarie. Mai mult, doctorul consideră că mass media este principalul vinovat.
„Imaginea pe care o promovează mass-media referitor la modalitatea în care sunt sărbătorite Crăciunul şi Anul Nou nu corespunde cu realitatea actuală. Începând cu mijlocul lunii decembrie, intrăm în acea stare specifică sărbătorilor de iarnă, rutina noastră se schimbă, mintea zboară la vacanţă, ne implicăm în activităţi plăcute, oferim cadouri, după care, la începutul lunii ianuarie, revenim la o normalitate de zi cu zi, la responsabilităţile anterioare sărbătorilor!”, a declarat dr. Petronela Nechita, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi.
Psihiatrul a explicat și de ce multe persoane sunt depresive după sărbători.
„Cei care au pierdut pe cineva drag, mai ales în ultimii 2-3 ani de pandemie, cei care se confruntă cu probleme financiare şi nu îşi pot permite cadouri pentru membrii familiei sau cei pe care îi îndrăgesc, cei care se află într-un proces de separare sau divorţ, sau cei care au membrii familiei departe de casă, cum ar fi, de exemplu, la muncă în străinătate, de obicei resping perioada sărbătorilor şi ajung să se izoleze de ceilalţi”, a arătat dr. Petronela Nechita.
Cum putem scăpa de depresia de după sărbători
Petronela Nechita a declarat că oamenii care se confruntă cu aceste stări trebuie să doarmă și să se odihnească mai multe. Ea a mai spus că sănătatea este pe primul loc și că unele simptome nu trebuie neglijate.
„E important să ne propunem să mâncăm sănătos, să respectăm orele de somn - regula celor 3 de 8: adică opt ore de somn, opt ore de muncă, opt ore de relaxare. La fel de important este să facem sport, să fim activi fizic. Un obiectiv important pentru anul 2023 este ca sănătatea noastră să fie o prioritate”, a adăugat dr. Petronela Nechita de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi.
Cea mai tristă zi din 2023
Medicul a mai reamintit și că 16 ianuarie este considerată cea mai tristă zi din an. „Să nu uităm că tot în luna ianuarie este o zi „lunea tristă”, socotită cea mai deprimantă zi a anului. Aşadar, din 2005 până în prezent, cea de-a treia zi de luni din ianuarie este numită "Blue Monday" şi este considerată cea mai tristă zi din an, pentru că factori precum condiţiile meteorologice sau nivelul datoriilor acumulate contribuie la o stare de deprimare. La toate acestea, în perioada 2022 - 2023 se adaugă condiţiile speciale de pandemie şi război, factori negativi”, a afirmat dr. Petronela Nechita, potrivit Agerpress.