„Somnul de recuperare” este mit sau realitate? Ceasul cu alarmă, semn clar că ai nevoie de o schimbare

„Somnul de recuperare” este mit sau realitate? Ceasul cu alarmă, semn clar că ai nevoie de o schimbare Lipsa somnului și legătura cu diabetul de tip 2. Sursa Foto: Arhiva EVZ

De câte ori nu te-ai cult târziu și te-ai trezit devreme „mințindu-te” că urmează weekend-ul și implicit și „somnul de recuperare”?

Elizabeth Klerman, expertă în somn la Spitalul General din Massachusetts și profesor de neurologie la Harvard Medical School, a explicat faptul că cel mai important pas în a trata „absenteismul, prezentism” (acei oameni care se prezintă la muncă foarte obosiți) este să conștientizăm că nu dormim suficient.

Ai nevoie de ceas cu alarmă să te trezești?

Nenumărate studii arată faptul că oamenii nu dorm suficient pentru a se odihni și pentru a evita astfel boli grave.

”Există efecte adverse asupra stării de spirit, tulburări psihiatrice, tulburări cardiovasculare, obezitate crescută, probabil cancer, cu siguranță demență și boli neurologice", a spus Elizabeth Klerman.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum îți dai seama că nu dormi suficient? Potrivit specialistului Elizabeth Klerman, simplul fapt că ai nevoie de un ceas cu alarmă să te trezească dimineață arată clar faptul că mai aveai nevoie de somn. Alte semne ar fi că dai din picioare noaptea sau că adormi imediat ce pui capul pe pernă. Nici nevoie de a dormi în timpul zilei nu este un semn bun.

Din nefericire, mulți oameni privesc somnul bun ca pe un lux și trăiesc mereu cu impresia că doar câteva ore de odihnă pe noapte sunt suficiente.

„Somnul de recuperare” este mit sau realitate?

Odată conștientizată problema trebuie găsită și o rezolvare. În cazurile extrem de grave, cronice, ajutorul medical este important.

Însă, personale care au probleme cu odihna din cauza orelor lungi de muncă, statului la televizor până târziu, îndatoririlor de familie, sau altele, pot apela la un „somn de recuperare”.

Elizabeth Klerman și Till Roenneberg, profesor de cronobiologie la Universitatea Ludwig-Maximilian din München și fost asociat de cercetare la Harvard, susțin că cea mai bună strategie este să te odihnești suficient în fiecare noapte, dar acest lucru nu este posibil mereu.

Astfel, poți încerca să-ți ameliorezi problema dormind mai mult atunci când îți permite programul, de regulă în weekend.

"Încurajăm oamenii să doarmă mai mult în nopțile când nu au serviciu sau școală a doua zi, dacă este posibil, deoarece majoritatea oamenilor nu dorm suficient în general", a spus Klerman, potrivit news.harvard.edu