Dependența de alcool a crescut cu 30% în zona Moldovei. Alcoolicii devin tot mai agresivi
- Maria Pană
- 16 mai 2023, 13:07
Dependența de alcool este o problemă la fel de gravă ca și dependența de droguri avertizează specialiștii. De asemenea, medicii psihiatri spun că agresivitatea în rândul alcoolicilor s-a acutizat.
Acest avertisment capătă contur dacă analizăm datele de la spitalul Socola, care arată că în 2019 au fost internaţi 2.106 de pacienţi pentru probleme legate cu alcoolul, dependenţe, intoxicaţii sau sevraj, în 2020 numărul a scăzut la 1.551, în 2021 au fost 1.691, iar în primele zece luni din 2022 au fost 2.350 de pacienţi.
Practic în 2022 a crescut exponențial numărul celor care au ajuns la spital din cauza alcoolului. Ca paralelă, în ceea ce privește consumul de droguri, în 2019 au ajuns la spital 121 de cazuri, în 2020 au fost 89, în 2021 au fost 95, iar în primele şapte luni din 2022 au fost 75 de cazuri.
Medicii de la Socola explică situația prin faptul că, mai ales în mediul rural, oamenii mai stau la un pahar și de aici până la dependență sau chiar spital nu este decât un pas. Pe de altă parte, există mult mai multe apeluri la 112 venite din această pricină. Asta arată că oamenii au înțeles să ceară ajutor specializat când cei sub influența alcoolului devin recalcitranți. Totodată medicii ieșeni au constatat că cele mai multe cazuri ajuns la spital, în toamnă, atunci când se face vinul.
Agresivitatea alcoolicilor s-a acutizat
Pe de altă parte, doctorii mai spun că a crescut agresivitatea celor care se află sub influența alcoolului, în comparație cu anii pandemici sau cei de dinainte de pandemie.
O altă cauză a consumului de alcool este abandonul familial, practic soțul sau soția a plecat de acasă pentru a munci în străinătate, iar cel rămas în țară nu știe cum să facă față singurătății.
De altfel medicii au mai constatat că sunt și persoane care consumă ocazional alcool, dar majoritatea pacienților sunt cronici. Iar la spital ajung ori cei care sunt extrem de agresivi, ori cei care sunt în sevraj. Acesta din urmă se manifestă după 2-4 zile în care nu s-a consumat alcool, când apar transpiraţiile profunde, anxietatea, tremurul, greaţa, vărsăturile sau chiar convulsiile. Medicii spun că au avut și persoane de 30 de ani care au murit din cauza sevrajului.