600 de copii din România ajung la secția de Psihiatrie de la Socola anual. Cauza este cutremurătoare
- Emma Cristescu
- 9 iunie 2022, 00:04
600 de minori ajung la secția de Psihiatrie din Iaşi, la Socola, anual. Un specialist a declarat că tinerii caută ajutorul medicilor după ce se confruntă cu depresia, probleme cu drogurile sau alte frici care îi macină.
Mai bine de șase sute de copii şi adolescenţi ajung, în fiecare an, la secția de Psihiatrie din Iaşi, la Socola. Numărul tinerilor cu probleme psihice a crescut considerabil, iar majoritatea se confruntă cu depresii, frici, dar şi probleme cu drogurile.
"Consumă droguri de la vârste fragede, încă de la 10-11 ani. Au intrat în cercuri în care se consumă droguri, de obicei etnobotanice, în care ceilalți sunt cu 2-3 mai în vârstă decât ei, mai sunt și majori, adolescenți și odată cu droguri consumă și alcool, plus jocurile de noroc se asociază acestei dependențe", a precizat Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru la Spitalul Socola din Iași.
De ce ajung tinerii la Socola?
"Sunt aduși cu familia dar însoțiți și de poliție dacă sunt agresivi verbal sau fizic cu cei din jur sau au o tentativă suicidală.
Majoritatea copiilor care se prezintă la camera de garda au în istoric multe traume plecând de la abuz fizic, sexual sau chiar neglijență familială", a mai spus aceasta, potrivit A3.
Internetul, principalul vinovat
Alți specialiști au declarat că Facebook-ul sau Instagram-ul sunt dăunătoare pentru tinerii din ziua de azi. O cercetare a dovedit că folosirea platformelor are efecte negative, în special asupra adolescentelor. Expunerea pe rețeaua de socializare le produce probleme psihice.
„Înrăutățim problemele pe care le au, legat de imaginea corporală, una din trei adolescente”, se arată pe un diapozitiv dintr-o prezentare a cercetătorilor din 2019.
„Adolescenții dau vina pe Instagram pentru creșterea ratei anxietății și a depresiei”, se mai arată pe un alt slide citat de WSJ.
Foarte mulți tineri s-au gândit măcar o dată la sinucidere din cauza minciunilor de pe Internet. Adolescenții iți petrec foarte mult timp pe aceste aplicații și ajung să viseze la o realitate care nu există. Alte minore se confruntă cu depresia din cauza pozelor editate văzute cu alte fete sau din cauza imaginilor postate de utilizatori în cele mai fericite momente.