Departamentul Apărării al SUA: Iranul poate produce bomba nucleară în 12 zile
- Adriana Popescu
- 2 martie 2023, 09:10
În declaraţia sa de astăzi, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării al SUA a afirmat că Iranul a atins nivelul la care poate obţine produşi de fisiune (rezultaţi în urma divizării nucleului) pentru fabricarea bombei nucleare în "aproximativ 12 zile". În 2015, când acordul nuclear cu Iranul era în vigoare, se presupunea că acest termen era de 1 an.
Subsecretarul pentru politica de apărare din SUA, Colin Kahl, a răspuns întrebărilor congresmanilor din Camera Reprezentanţilor. De asemenea, Kahl a răspuns şi unei întrebări adresate de un congresman republican privind motivul pentru care preşedintele democrat Joe Biden doreşte să revitalizeze acordul nuclear /cu Iranul/ cunoscut sub denumirea de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).
Kahl, care este al treilea nume important în rândul oficialilor Departamentului Apărării al SUA, a răspuns: "Deoarece capacitatea nucleară a Iranului a crescut semnificativ după ce noi ne-am retras din JCPOA. Atunci când vechea administraţie a decis, în 2018, să părăsească JCPOA, Iranul avea nevoie de aproximativ 12 luni pentru obţinerea produşilor de fisiune necesari producerii bombei atomice. Însă acum acest proces poate dura doar 12 zile."
Pentru prima dată a vorbit astfel
Kahl a continuat: "Din acest motiv, părerea generală este că această problemă poate fi soluţionată pe cale diplomatică şi putem împiedica din nou programul nuclear, această opţiune fiind mai bună decât altele."
Oficialii americani declarau că Iranului îi vor fi necesare săptămâni pentru a produce bomba nucleară. Pentru prima dată Kahl a vorbit atât de precis în această problemă. Chiar dacă oficialii americani vorbeau despre faptul că Iranul este aproape de obţinerea produşilor de fisiune, ei consideră că în privinţa tehnologiei necesare pentru fabricarea bombei nucleare nu este încă atât de avansat.
Fostul preşedintele al SUA, Donald Trump, a decis în anul 2018 retragerea din acordul nuclear internaţional semnat în 2015. Acordul restrângea programul nuclear al Iranului şi relaxa sancţiunile impuse Teheranului.
Reluarea sancţiunilor împotriva Teheranului de către Trump a generat reînceperea activităţilor nucleare suspendate de către Iran; a adus din nou în atenţie temerile SUA, ale Europei şi Israelului că Iranul va produce bomba nucleară.
Eforturile lui Biden nu au fost suficiente
Administraţia Biden s-a străduit 2 ani să revitalizeze acordul, dar nu a obţinut nici un progres. Diplomaţii au anunţat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că a găsit urme de uraniu la nivel de puritate 83.7 % la Centrala de îmbogăţire a combustibilului Fordo. Pentru producerea armei nucleare nivelul de puritate al uraniului trebuie să fie de 90%. Uneori se poate obţine un nivel mai ridicat de puritate a uraniului, iar semnele că ar putea avea loc un accident atrag atenţia asupra faptului că procentul de puritate este foarte ridicat.
"Au făcut schimbări fără să anunţe"
În produsele a două centrifuge avansate a fost depistat uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%. Într-un raport anterior, AIEA critica Iranul pentru schimbările importante efectuate în aceste etape fără a înştiinţa forul internaţional.
AIEA a consemnat în raportul pregătit pentru informarea ţărilor membre că acest subiect este discutat cu oficialii iranieni.
Iranul a anunţat AIEA că în trecut (noiembrie 2022), în timpul prelucrării produselor cu uraniu îmbogăţit la 60% ar fi putut interveni fluctuaţii nedorite ale nivelului de îmbogăţire. Un diplomat de rang înalt a declarat că, în practică, din peste 55 kilograme de uraniu îmbogăţit la 60% se poate fabrica o bombă, pentru că în timpul procesului de îmbogăţire o parte din material se pierde, potrivit milliyet.com.tr
Iranul respinge supoziţiile că încearcă să producă arma nucleară şi declară ca doreşte să folosească tehnologia nucleară în scopuri civile.
(Traducerea Rador)