Demisie de marcă la vârful FMI. News alert economic
- Lucian Ionescu
- 16 iulie 2019, 19:15
Prima femeie care deţine funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a anunţat că îşi va depune marţi demisia.
La începutul lunii iulie, conducerea FMI anunţase deja că David Lipton, prim-adjunctul directorului general al Fondului, va prelua interimar conducerea instituţiei, în urma nominalizării lui Christine Lagarde la preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE).
După ce mandatul de opt ani al actualului preşedinte, Mario Draghi, se va încheia la sfârşitul lunii octombrie, în locul lui, la conducerea Băncii Centrale Europene a fost nominalizată franţuzoaica Christine Lagarde
În 5 iulie 2011, Christine Lagarde a devenit prima femeie care deţine funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional, iar în 2016 a obţinut al doilea mandat de cinci ani la conducerea FMI.
Anterior, în perioada 2007 - 2011, a fost ministru de Finanţe în Franţa.
La reuniunea din data de 10 iulie, care a avut loc la Bruxelles, cei 28 de miniştri de Finanţe din UE au demarat o primă discuţie cu privire la succesorul lui Christine Lagarde la şefia FMI.
Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional.
Iniţial Germania şi Franţa au acceptat să-l sprijine pe Mark Carney pentru a prelua în 2021 postul de director general al Fondului Monetar Internaţional. Dar, în urma nominalizării lui Lagarde la şefia BCE, Berlinul şi Parisul au decis să accelereze numirea lui Carney la FMI.
Carney, care a fost şi guvernator al Băncii Centrale a Canadei, este foarte respectat în cercurile financiare internaţionale. Recent, ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, anunţase că Mark Carney îşi va prelungi mandatul la Banca Angliei cu încă şapte luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2020, pentru a ajuta la atenuarea efectelor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Deşi este născut şi crescut în Canada, Mark Carney deţine atât paşaport britanic, cât şi irlandez, pe lângă cetăţenia canadiană, potrivit agerpres.ro