Evenimentul Zilei > International > Demisia care a zguduit planeta! Asta e trădarea supremă. Putin, lăudat de la „vârful” Europei. „Merită respect”
Demisia care a zguduit planeta! Asta e trădarea supremă. Putin, lăudat de la „vârful” Europei. „Merită respect”

Demisia care a zguduit planeta! Asta e trădarea supremă. Putin, lăudat de la „vârful” Europei. „Merită respect”

Șeful marinei germane a demisionat sâmbătă după ce a fost criticat pentru că a spus că președintele rus Vladimir Putin merită respect și că Kievul nu va recâștiga niciodată Crimeea anexată de la Moscova.

Viceamiralul Kay-Achim Schönbach a spus: Ideea că Rusia ar vrea să invadeze Ucraina este o prostie. Mai mult, acesta a spus că tot ceea ce președintele rus Vladimir Putin și-a dorit este respect.

Ulterior, el și-a retras comentariile în care a cerut o apropiere cu Putin pe fondul crizei din Ucraina, numind-o drept o „greșeală”.

„Șeful marinei germane și-a dat demisia după ce a spus că Putin „probabil” merită respect și că Crimeea este pierdută și nu se va mai întoarce niciodată”.

„I-am cerut ministrului Apărării Lambrecht să mă elibereze de sarcinile mele cu efect imediat”, a declarat viceamiralul Kay-Achim Schoenbach într-un comunicat. Ministrul mi-a acceptat cererea, a mai adăugat viceamiralul.

Schoenbach a făcut remarcile la o discuție cu un  grup de reflecție din India, vineri, iar videoclipul a fost publicat pe rețelele de socializare. Comentariile au venit într-un moment sensibil, deoarece Rusia a adunat zeci de mii de soldați la granițele Ucrainei.

 Schönbach a spus: „Chiar dorește Rusia o fâșie mică și minusculă de pământ ucrainean?

Şi a continuat: „Nu, asta e o prostie. Probabil Putin pune presiune pentru că știe că o poate face. El împarte opinia UE. Ceea ce își dorește cu adevărat este respect”, a mai declarat viceamiralul Kay-Achim Schönbach, continuând: „Este ușor să-i acordați respectul pe care îl cere cu adevărat și, de asemenea, probabil că îl merită”.

Ministerul de Externe al Ucrainei a reacționat cu furie la remarcile lui Schönbach

Dmytro Kuleba a spus că comentariile sunt „categoric inacceptabile”.

Eforturile diplomatice sunt concentrate pe prevenirea unei escaladări rusești. Dar Rusia neagă că plănuiește să invadeze Ucraina. Înainte de demisia lui Schoenbach, ministerul Apărării a criticat public remarcile acestuia, spunând că acestea nu reflectă poziția Germaniei nici în conținut, nici în formulare.

Ministerul de Externe ucrainean a cerut Germaniei să respingă public comentariile șefului Marinei. Comentariile lui Schoenbach ar putea afecta eforturile occidentale de a detensiona situația, a spus Ucraina într-un comunicat.

„Ucraina este recunoscătoare Germaniei pentru sprijinul pe care l-a oferit deja din 2014, precum și pentru eforturile diplomatice de soluționare a conflictului armat ruso-ucrainean. Dar declarațiile actuale ale Germaniei sunt dezamăgitoare și sunt contrare”, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe Twitter, potrivit france24.