Delta Dunării, mistuită de flăcări. Incendii uriașe în Grindul Chituc

Delta Dunării, mistuită de flăcări. Incendii uriașe în Grindul Chituc

Aproape 700 hectare de stufăriș și vegetație uscată au ars într-un uriaș incendiu izbucnit în zona Grindului Chituc din Rezervația Biosferei Delta Dunării, de la începutul acestui an aproape 6000 de hectare din Deltă fiind mistuite de flăcări.

Numai în ultimele trei zile, în Grindul Chituc au ars aproape 700 hectare de stufăriș și vegetație uscată. Focul a izbucnit joi, 15 octombrie, spre seară, și a mistuit peste 400 hectare de stufăriș și lăstăriș. Incendiul a fost lichidat după aproape 20 de ore, timp în care 18 pompieri de la Detașamentele Midia și Palaz au intervenit, în condiții de teren accidentat, pentru stingerea flăcărilor.

Primăria Vadu a sărit în ajutor cu trei tractoare care au tras brade pentru izolarea focului. Lichidarea incendiului a fost îngreunată din cauza terenului mlăștinos și extrem de accidentat.  Din fericire fără a se extinde la cele 6000 de hectare din zona Grindului Chituc a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, precizând că ulterior vor fi stabilite și cauzele incendiilor.

Vineri după amiază, focul a reizbucnit cu și mai mare intensitate, în apropierea locului în care a avut loc incendiul de joi. Până sâmbătă la prânz au ars peste 200 de hectare de stufăriș și vegetație uscată. Pentru stingerea flăcărilor acționează 15 pompieri cu două autospeciale de la Detașamentul Midia, cinci dintre ei veniți din timpul liber. Pompierii au transmis că, la această oră, mai au de intervenit pe o lungime de cel puțin 3 kilometri de foc.

Guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării, Ion Munteanu, a declarat, pentru EVZ, de la fața locului, că stufărișul din Grindul Chituc arde necontrolat: „Focul se plimbă după vânt, se oprește și iar pornește din cauza că mocnește în zonele de turbărie și de stufăriș. Într-adevăr, au ars sute de hectare. Azi a fost pericol să se extindă spre zona strict protejată, dar s-a întors vântul și focul se îndreaptă spre Vadu, tot pe malul lacului Sinoe, unde nu mai are ce să ardă și să se stingă”.

Începând din toamnă și până în primăvară, în Delta Dunării au loc o mulțime de incendii provocate intenționat de localnici. Guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării, Ion Munteanu, crede însă că din acest an vor fi mai puține incendii. „Ele încep prin luna noiembrie dar sperăm să fie, de acum, mai puține pentru că o parte din zonele de stufăriș au fsot concesioante, urmând să fie păzite. Și de concesionar și de către ARBDD”, a argumentat, Ion Munteanu.

De la începutul anului 2020, în Delta Dunării au ars aproape 6000 de hectare de stufăriș, potrivit guvernatorului Ion Munteanu. Cele mai multe, vreo 250 de focare, au fost însă până în primăvară, când există o cutumă a populației din zonă să își pregătească un fel de fân provenit din stuful foarte tânăr.

În timpul incendiilor din ultimele trei zile fauna nu a fost afectată de flăcări, susține guvernatorul Ion Munteanu: „Noi avem, spre Grindul Chituc, o zonă în care se fac acțiuni de inelare a păsărilor, iar cei care au această sarcină spun că păsările au început migrația încă de la jumătatea lunii septembrie. S-au cuibărit, s-au înmulțit, au crescut puii și au plecat. Peste iarnă, rămân foarte puține păsări în stufăriș. Se întorc, undeva,în aprilie-mai”.

(Sursa Foto-Guvernator ARBDD)

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News