Secretele murdare ale agriculturii. Dejecţiile porcilor, împrăştiate pe un câmp cultivat la primăvară VIDEO

Secretele murdare ale agriculturii. Dejecţiile porcilor, împrăştiate pe un câmp cultivat la primăvară VIDEO

Mirosul mizeriei aruncată pe câmp, în satul Garvăn - Tulcea, ajunge până în municipiul Galaţi, aflat chiar peste Dunăre. Administratorul fermei spune că aşa se lucrează într-o crescătorie de porci şi că terenurile nu vor fi cultivate decât la primăvară, iar mizeria este în loc de îngrăşăminte

În lunile august şi septembrie, gălăţenii au reclamat la Primărie că aerul din oraş este irespirabil, mai ales în cartierele de lângă fluviu. "Iniţial am crezut că totul vine de la canalizarea oraşului. După ce am verificat, am ajuns la concluzia că nu se confirmă. Specialiştii de acolo ne-au spus că mirosul vine de peste Dunăre, de la fermele care aruncă dejecţiile pe terenurile de lângă malul fluviului", ne-a spus Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Pentru a verifica şi această variantă, reprezentanţii instituţiei administrative gălăţene au trecut Dunărea să vadă dacă se confirmă această variantă.

Resturile porcilor, aruncate pe un câmp agricol   "Luni, pe 1 octombrie am fost în judeţul Tulcea şi am discutat cu oameni din localităţile tulcene I.C. Brătianu, Grindu, Garvăn, Văcăreni şi Luncaviţa, care ne-au confirmat că mirosul resimţit în Galaţi provine de la dejecţiile împrăştiate pe câmp", ne mai spune Costache.

"Mai mult, dintr-o fermă a ieşit o cisternă de 16 tone care s-a îndreptat spre Galaţi, pe un drum de câmp. Am urmărit tractorul pe distanţa de aproximativ patru kilometri, spre Nord Est, până la o mirişte pe care tractorul a început să deverseze din cisternă dejecţii de la fermă. Miriştea este la 1,5 kilometri de Dunăre, în dreptul Canalului Magistral Brateş, de pe malul Galaţiului, la aproximativ 5 kilometri distanţă de şoseaua IC Bratianu - Isaccea şi la 5-6 kilometri în linie dreaptă de Galaţi. Miriştea are o lungime de 1,5 km şi o lăţime de 0,8 km şi era acoperită cu dejecţii împrăştiate anterior", ne mai relatează Mihai Costache. <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/8uFGifOf4GE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Nu este nimic ilegal" Neculai Gorga, unul dintre acţionarii fermei de porci, ne-a declarat că aceste acţiuni de vidanjare au loc de două ori pe an. "În lunile septembrie şi martie facem aceste deversări. Totul este legal, avem aprobări. Avem o fermă de porci, e normal să facem astfel de vidanjări. Dejecţiile sunt duse în câmp după un program stabilit cu autorităţile de mediu", ne-a explicat acesta. "Dejecţiile sunt pe post de îngrăşăminte. Avem aprobări. Acolo se cresc culturi agricole, dar însămânţarea se face la primăvară", ne-a mai spus acesta. Administratorul ne-a mai spus că nu i se pare corect atitudinea Primăriei Galaţi care dă vina pe mirosul din oraş pe ferma sa. "Dacă se duce cineva în locul unde se devarsă mizeria din oraş o să vedeţi că de acolo vine mirosul. Poate că uneori se mai schimbă direcţia curenţilor şi mirosul ajunge şi de aici, dar e întâmplător. În schimb, acolo miroase tot timpul. Noi avem fonduri europene la această fermă, nu ne permitem să ne jucăm cu regulile şi cu banii noştri pentru că nu avem ce face altceva", ne-a mai spus Neculai Gorga. Ferma aparţine firmei Euro Suin, societatea a fost înfiinţată în baza cererii nr. 32621 din data de 22 noiembrie 2005. Acţionarii firmei sunt, conform bazei de date Vrăjitorul.eu, Lombardi Antonio-Romeo, din Brăila, şi Neculai Grorga din Tulcea. Nu este poluare. Aşa se face şi în alte ţări Directorul Gărzii Regionale de Mediu, Ion Drugan, ne-a lămurit că aceste acţiuni sunt normale. "Dejecţiile sunt puse în câmp pe perne de apă şi lăsate şase luni, apoi se ară. În Germania, Olanda se face la fel. Mirosul urât din Galaţi nu vine de această fermă", spune specialistul. "Pe aceste terenuri se poate cultiva fie furaje pentru animale, fie produse pentru populaţie. Dacă este al doilea caz, se stabilesc nişte limite de concentraţie ale dejecţiilor de la porci, păsări care pot fi eliberate pe câmp. În acest fel nu se mai dă cu produse chimice", a mai adăugat Ion Drugan.

Ferma Euro Suin Tulcea

Ne puteți urmări și pe Google News