Un deficit de peste 5% înseamnă „încremenire”. Gradul de colectare rămâne în continuare foarte mic

Un deficit de peste 5% înseamnă „încremenire”. Gradul de colectare rămâne în continuare foarte micEconomia Romaniei. Sursa foto: Sergey Kuzmin | Dreamstime.com

Un deficit bugetar de 5% este foarte complicat de gestionat pentru România. Mai ales că premierul Marcel Ciolacu a promis unul de 4,4% pentru ca fondurile europene să nu se oprească.

Problema unui deficit bugetar care ajunge la 5% a fost discutată și la Bruxelles. Acolo, premierul a promis că rămânem la un deficit de 4.4%. Doar că socoteala de acasă este posibil să nu se potrivească cu cea din târg. Promisiunea a fost făcută pentru ca fondurile europene să continue să ajungă și în România. În cazul unui deficit de 5% am putea avea parte de o ”încremenire” a spus Daniel Dăianu.

”Dacă nu vom avea venituri bugetare suplimentare, vom rămâne încremeniți la un deficit de 5%”. Cert este că în pandemie România a avut un deficit de 9%, iar ca să revenim din acel punct, a fost foarte complicate. Pe de altă parte fără măsuri suplimentare pentru bugetul de stat, deficitul va crește sigur de %%.

Mai ales că deja înregistrăm o gaură la buget destul de mare. Vorbim despre 7.4 miliarde de euro, care reprezintă nu mai puțin de 2,34% din PIB. Gradul de colectare este în continuare unul mic, așa că în acest mod este complicat să putem avea un deficit mai mic.

Un deficit mai mic ar însemna un grad de colectare mai mare

Vorbim despre 27% grad de colectare, iar în lispa unor măsuri iemdiate, vor fi domenii esențiale care vor rămâne subfinanțate. Sănătatea, educația, sunt doar două dintre aceste domenii care au deja de suferit din această cauză.

Asta în contextul în care, în România, sunt aproximativ cinci milioane de salariați. Iar populația țării este de 19 milioane. Din cei cinci milioane, nu mai puțin de 15% sunt cei din industria alimentară, construcșii sau agricultură și sunt scutiți de palta contribuțiilor. Dar ei figurează ca asigurați în sistem, potrivit economiștilor.

Drept urmare, sistemul de sănătate devine tot mai împovărat și nesustenabil. La aceste calcule nu sunt adăugați și cei care lucrează la negru și pentru care nu se plătesc niciun fel de contribuții. Dar care beneficiază și ei de asemenea de servicii medicale de urganță.

Ne puteți urmări și pe Google News