Deficit bugetar presant, în Republica Moldova. Cum arată datele Ministerului de Finanțe

Deficit bugetar presant, în Republica Moldova. Cum arată datele Ministerului de Finanțe Economie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Datele financiare prezentate de Ministerul de Finanțe din Republica Moldova arată că, în țara vecină, sunt destule probleme, iar deficitul bugetar dă bătăi de cap.

În luna ianuarie, în Republica Moldova, veniturile totale ale bugetului de stat au totalizat aproximativ 4,5 miliarde de lei, după cum arată datele centralizate de Ministerul Finanțelor.

După cum precizează instituția, încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit circa 2,34 miliarde lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă din 2023, în timp ce încasările din veniturile administrate de Serviciul Vamal au fost de circa 2,35 miliarde de lei, în scădere cu aproape 13%.

Datele financiare din Republica Moldova

Datele respective arată că cea mai mare scădere a veniturilor s-a înregistrat la TVA la mărfurile importate – cu circa 458 milioane lei, până la 1,56 miliarde lei, ceea ce este cu 22,7% mai puțin decât în prima lună din 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, au crescut cu 16% încasările din TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova și cu circa 30% – încasările din accize.

Potrivit Ministerului Finanțelor, cheltuielile de la bugetul de stat au constituit 5,6 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 4,2%.

Mai mult de jumătate din cheltuieli au fost pentru protecția socială, în special transferuri de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS).

În consecință, executarea bugetului de stat, la finele lunii ianuarie 2024, s-a încheiat cu deficit în sumă de 1,15 miliarde de lei, cu aproape o treime mai mare decât în prima lună a anului 2023.

Ce se întâmplă cu deficitul bugetar

Sursele de finanțare a deficitului bugetar s-au format din surse interne în sumă de 1,93 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei au fost împrumuturi interne de la instituțiile nefinanciare și financiare.

În schimb, finanțarea din surse externe în prima lună a acestui an s-a prăbușit la doar 93 milioane lei, comparativ cu împrumuturi de 3,13 miliarde lei în luna ianuarie a anului 2023.

În consecință, la finanțarea externă s-a înregistrat un sold negativ de 455,7 milioane, or în ianuarie 2024 pentru rambursarea împrumuturilor externe au mers aproape 549 milioane lei, triplu față de ianuarie 2023.

Guvernul a planificat, în bugetul de stat din acest an, să obțină venituri de 66,63 miliarde lei și să facă cheltuieli de 82,22 miliarde lei, iar deficitul bugetului de stat ar urma să constituie 15,59 miliarde lei.

sursa: tvrmoldova.md