Evenimentul Zilei > International > Declarații incendiare ale fostului „cardinal gri” al Kremlinului. „Nu există Ucraina…”
Declarații incendiare ale fostului „cardinal gri” al Kremlinului. „Nu există Ucraina…”

Declarații incendiare ale fostului „cardinal gri” al Kremlinului. „Nu există Ucraina…”

Mult timp un apropiat al președintelui Vladimir Putin, Vladislav Surkov, a luat cuvântul, miercuri, pentru prima dată de la demiterea sa săptămâna trecută.

Surkov a stat șapte ani lângă Putin, perioadă în care a supravegheat politica Kremlinului privind Ucraina, când s-a inclus anexarea Crimeei și a izbucnit războiului în estul țării. Fostul ajutor al lui Surkov, Alexei Chesnakov, a anunțat în ianuarie că așa-numitul „cardinal gri” al Kremlinului și-a dat demisia din cauza unei „schimbări de politică”.

„Dacă puterile prezidențiale sunt perfecționate – în modificările constituționale propuse, atunci logica juridică va dicta necesitatea reînceperii numărarii din nou a mandatelor prezidențiale”, a spus Surkov. Kremlinul a respins ulterior afirmația ca fiind propria opinie a lui Surkov după publicarea interviului.

„De fapt, ne-am dezvoltat în mod natural, nu doar o formă de guvernare prezidențială, ci o hiper-prezidențială. Este organic pentru cultura noastră politică și, în opinia mea, ar trebui solidificată formal și legal”, a mai adaugat el.

„Nu există Ucraina… Ciudat, sunt un„ Ukroptimist ”. Cu alte cuvinte, cred că încă nu există Ucraina. Dar se va forma în timp.

Nu am o imaginație suficient de puternică încât să mă gândesc (estul Ucrainei revenind la controlul guvernului ucrainean). Donbass nu merită o asemenea umilire. Ucraina nu merită o asemenea onoare.

La întoarcerea la Kremlin după o scurtă demitere în 2013 am avut o ocazie unică să aleg singur un proiect. Am ales Ucraina. Pur intuitiv. Nimeni nu mi-a spus și nu știam nimic. Nimeni nu știa sigur ce se va întâmpla”a continuat el.

Surkov a mai spus că:„Am simțit sau mai degrabă am simțit că va fi o afacere mare. Chiar și atunci, când încă nu s-a desfășurat nimic, am intuit că va exista o luptă serioasă cu Occidentul. Cu victime și sancțiuni… sunt mândru că am fost participant”

El a explicat și de ce a părăsit Kremlinul.

„Să zicem că contextul s-a schimbat. Adică, în cele din urmă, a trebuit să mă ocup de Ucraina. Dar contextul s-a schimbat. Chiar și atunci în 2013 mi-am dat seama că nu aveam loc în sistem. Desigur, am creat sistemul, dar nu am fost niciodată parte din el”, a conchis Surkov, potrivit themoscowtimes.com.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: