Evenimentul Zilei > Actualitate > Declaraţie dură a reprezentantului FMI: Companiile de stat droghează economia!
Declaraţie dură a reprezentantului FMI: Companiile de stat droghează economia!

Declaraţie dură a reprezentantului FMI: Companiile de stat droghează economia!

Companiile statului au un efect de drog asupra economiei ţării.

Cel puţin aşa considera Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, informează Agerpres.

Sectorul întreprinderilor de stat produce pierderi semnificative care trebuie să fie acoperite de plătitorii de taxe şi reprezintă un drog pentru economie, a declarat luni Tolosa, în cadrul conferinţei "Calea României către Zona Euro". 

"Întreprinderile de stat reprezintă un mare drog asupra economiei. Acest sector nu creşte, nu investeşte, produce pierderi semnificative care trebuie să fie acoperite de plătitorii de taxe. Pentru că România să crească, să conveargă într-un mod sustenabil cu Europa, companiile de stat trebuie să fie mai dinamice, mai eficiente, să investească mai mult", a spus Tolosa. 

El a precizat că doar 10% din economia României trăieşte prin exportul în Europa. 

"În acest moment România exportă în Europa echivalentul a 30% din PIB. Producţia României este explicată de exporturile în Europa. Doar 10% din economia României trăieşte prin exportul în Europa. Este mult mai puţin decât în celelalte state membre, Ungaria, Cehia au 24%. Mult mai multe trebuie făcute în termeni de creştere a integrării în lanţul de aprovizionare european", a mai afirmat reprezentantul FMI.