Evenimentul Zilei > Actualitate > „Îi ofer lui Daniel Barbu o excursie all inclusive în Afganistan!”. Declaraţia unui militar rănit în Afganistan îl face de ruşine pe unul din liderii ALDE
„Îi ofer lui Daniel Barbu o excursie all inclusive în Afganistan!”. Declaraţia unui militar rănit în Afganistan îl face de ruşine pe unul din liderii ALDE

„Îi ofer lui Daniel Barbu o excursie all inclusive în Afganistan!”. Declaraţia unui militar rănit în Afganistan îl face de ruşine pe unul din liderii ALDE

Nefericita exprimare a fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu a încins spiritele opiniei publice. Politicianul a declarant că meseria de politician este mai periculoasă decât misiunea unui soldat în Afganistan.

Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit în grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat a reacţionat cu privire la această impertinenţă, informează Digi24. Militarul a rămas siderat în urma acestei comparaţii şi îl invită pe politician să ia parte la o excursie „all inclusive” în teatrul de operaţii.

 Îi ofer (lui Daniel Barbu – n.r.) o excursie all inclusive în Afganistan. Unde preotul ne citeşte de fiecare dată când ieşim din bază. Acolo Dumnezeu ştie dacă te mai întorci sau nu. Mi se pare incredibilă comparaţia”, spune Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi „Sfântul Dimitrie”, militar în Armata României rămas cu dizabilităţi în urma unei explozii a unui dispozitiv improvizat din Afganistan. 

Apostol explică faptul că riscurile unui militar combatant într-un teatru de operaţii sunt incomparabile. Potrivit sursei citate, pe 1 mai 2011 Marius Apostol se afla împreună cu camarazii săi în patrulare pe autostrada A1 Kabul-Kandahar din Afganistan. Un dispozitiv de aproximativ 200 de kilograme a fost detonat în timpul trecerii. Vehiculul blindat în care se aflau a fost aruncat la câţiva metri în aer. Militarul a stat aproximativ o săptămână în comă. A avut coloana fracturată în două locuri dar şi leziuni grave la picior pentru care încă face recuperare. 

Daniel Barbu nu se află la prima abatere de acest gen. În 2013, el a susţinut că programul de prevenire şi tratare HIV / SIDA primeşte prea mulţi bani, iar acest lucru nu este necesar deoarece “nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre”. 

“La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci ai Ministerul Culturii şi Programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a declarat Daniel Barbu, ministru al Culturii în acea perioadă.

În urma acestei declaraţii, Barbu şi-a semnat demisia, iar astăzi, politicianul face parte din partidul ALDE