O procuroare din Cluj critică dur decizia de revocarea din CSM a judecătoarelor Gabriela Baltag şi Evelina Oprina

O procuroare din Cluj critică dur decizia de revocarea din CSM a judecătoarelor Gabriela Baltag şi Evelina Oprina

O procuroare din Cluj-Napoca este revoltată de decizia de revocare a judecătoarelor Gabriela Baltag şi Evelina Oprina din Consiliul Superior al Magistraturii. Acesta a scris, pe blogul personal, că modificările aduse Legilor Justiției în afectează, în fapt, independența justiției.

„Am aflat și eu în urmă cu două zile, în calitate de cetățean onest al țărișoarei mele că Tribunalul Cluj, la ceas de zi, a inițiat procedura de revocare a două judecătoare, membre CSM, pe numele lor Gabriela Baltag și Evelina Oprina, reprezentanțe ale tribunalelor în Consiliul Superior, era gata să zic suprem, al magistraturii. Era gata, dar n-am zis…

Curioasă din fire, am vrut să văd ce și cum. Și invariabil, am dat peste omniprezentul domn,în tot și-n toate numit Cristian Vasilică Danileț. Pe numele mic Cristi. Adică, respectuos denumit în continuare dl judecător Danileț.

CSM de azi, îndeamnă la un admirabil echilibru și da dovadă de o nesperată toleranță de parcă zici că s-au școlit toți la Institutul Diplomatic. Acum, mărturisesc onest că mi-e greu să înțeleg și ce se petrece în interiorul forului reprezentativ al magistraților, garantul independenței justiției, dat fiind faptul că la o privire atentă, de nespecialist, am impresia că și domniile lor trec prin Marea Schismă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, am făcut ochii mari, pentru că totuși inițierea unei proceduri de revocare a doi membri CSM nu e de colo, și nu te întâlnești cu așa ceva în fiecare zi.

Am căutat Hotărârea Adunării Generale a Tribunalului Cluj să văd cu ochii personali cum au călcat pe bec, făcându-l praf, cele două judecătoare.Trebuie că becul asta lumina plenar dacă luăm în calcul că acțiunea vine pe fondul unor proteste ale unui număr de magistrați, proteste ce înțeleg că au culminat cu anunțul deplasării la Bruxelles a circa 30 dintre domniile lor, înarmați cu o jalba-n proțap, asta amintindu-mi de plimbările unor domnitori și boieri pe la Înalta Poartă.

A, și mai e ceva. Nașterea asistată și înregistrată la starea civilă a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, contestată și hulita dar pare-se încadrabila în rigorile Mamei Constituții, naștere ce a dat și încă da multă bătaie de cap justiției române;ti. Și-ți vine să te întrebi așa în dodii, cui îi e frică de Virginia Woolf?

Și-am citit. Și-am mai citit odată Hotărârea Adunării Generale a Tribunalului Cluj. Și-am mai citit-o încă odată. Până când, mi-a trecut prin cap ideea că ar trebui naibii să-mi șterg contul de Facebook. Și de Instagram. Și de Google +. Și adresele de mail. Și să nu mă mai duc vreodată în vreo emisiune televizată. Să-mi scot din limbajul uzual termenul de procuror. Că nu e voie. Să nu mai îndrăznesc să nu o plac pe Kovesi, că treaba devine albastră. Că procurorii sunt magistrați, ce naiba, chiar dacă unii nu-s de acord. Chiar dacă instituțîi europene nu-s de acord. D-aia mai spun câteodată despre Constituție că are capul spart într-o parte…

Și cum mi-am amintit brusc că nu-s membru CSM, mi-a trecut spaima, dar totuși nu pot să nu mă gândesc că într-o bună zi, ceea ce-ai făcut sau ce-ai zis în urmă cu 2, 3, 4 sau 5 ani se poate întoarce împotriva ta într-un mare fel. Și poți să devii revocatul. :)))

În fine, și scriu această carte eu/Căprarul Nicolae, pentru că cele două judecătoare, în speță Gabriela Baltag și Evelina Oprina, au respectul și aprecierea mea. Din multe motive. Unii dintre voi le știți. Le-ați urmărit în ultimul timp și probabil ați observat că alături de alți magistrați și-au adus un aport considerabil la modificarea legislației. N-am să dezvolt pentru că sunt informații publice.

Iată ce au descoperit judecătorii Tribunalului Cluj.

„Mai mult chiar, toate declarațiile doamnei judecător (n.n Gabriela Baltag) au fost în sensul că modificările aduse Legilor Justiției nu afectează independența Justiției, contrar opiniei largi a judecătorilor și procurorilor, precum și organismelor internaționale care au criticat vehement aceste modificări„.

„Doamna judecător a acceptat existența pe Facebook a grupului public „Alături de Gabriela Baltag”, grup care are peste 4.000 de membri și care promovează formațiuni politice și sprijină candidați pentru funcții publice cu caracter politic, permițând astfel folosirea prestigiului sau imaginii sale în scopuri politice.”

Halucinant, nu? Dacă 4000 de oameni creează un fan club, uite așa, le place lor nu știu ce, devine motiv de revocare. Dacă n-ar fi de plâns aș rade spasmodic…gândindu-mă cum lumina lumii aș putea să previn sau să împiedic existența unui grup pe Facebook despre care nu știu mare lucru pentru că nu-l gestionez. Și că grămadă să aibe vârf, Gabriela Baltag nu are cont de Facebook. Bine, cu asta nu sunt de acord. Cum poți să trăiești în anul de grație 2019 fără Facebook? Când alți, din aceeași breaslă, sunt în stare să scrijelească și pe scoarță copacilor despre existența lor.

„În august 2018, Baltag a cerut demisia procurorului general pentru că acesta nu ar fi comunicat membrilor CSM existența Protocolului dintre Ministerul Public și SRI din anul 2016.”

„În luna decembrie 2017, împotriva opiniei întregului sistem de justiție, în cadrul dezbaterilor despre modificările la Legile Justiției, a declarat în mod public că e binevenită Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.”

Întregul sistem de justiție? Păi nu era întreg sistemul măcar pentru faptul că Gabriela Baltag și Evelina Oprina plus alții au fost de acord cu crearea secției. :))))).

Mai sunt acuzate de atitudini lipsite de respect, suspiciuni cu privire la arhivă SIPA, suspiciuni cu privire la acțiunile penale ale procurorilor împotriva judecătorilor, etc.

Numai teme de interes, nu? Una mai interesantă decât altă!

Cea mai năstrușnică dintre acuzații mi s-a părut a fi adusă judecătoarei Evelina Oprina, și n-am să o descriu ci am să iau pasajul din hotărârea tribunalului și să-l așez aici spre hilară delectare.

„În mod repetat, în ședințele Plenului CSM încalcă secretul votului: astfel, în mod repetat îi arată membrului CSM Chelaru, reprezentant al societății civile, modul în care acesta trebuie să voteze – a se vedea de exemplu, înregistrarea ședinței din 2.10.2017 de la minutul 77-78.”

Cumva asta îmi amintește de pârâcioșii din clasele mici. N-are sens să mai comentez pentru că de afundăm în ridicol.

Ei bine, liderul declarat al acestor mișcări de stradă, proteste tăcute cu o coală A4 în mâna prin față tribunalelor soldate cu oareșce suspendări de activitate este vocalul judecător Cristi Vasilică Danileț. Cu el am început, cu el vreau să termin. A cărei bună credință nu o pun la îndoială. Altceva pun la îndoială serios cu privire la domnia să, pe lângă prodigioasă activitate cu iz politic declarat. Dar n-o zic pentru că îmi amintesc faptul că la un moment dat a amenințat toată suflarea cu plângeri penale. Iar încredere în actul de justiție în atare condiții nu mai am. Cine are minte să priceapă…

Și cum la mișto nu ne întrece nimeni, tocmai descoperim că drumul la Bruxelles al celor 30 de magistrați mânați în lupta de către dl Danileț va fi cu peripeții. Să sperăm că jalba va rămâne acolo. Măcar proțapul salvator să se întoarcă.

Așadar, dacă un tribunal a putut să nască așa ceva, dacă Doamne ferește celelalte tribunale din țară își vor însuși solicitarea asta de revocare, eu de mâine apelez la stabor. Îmi inspiră mai multă încredere." a transmis procuroarea, pe blogul personal.