Decizie istorică. Vânzarea mașinilor pe benzină și motorină va fi interzisă
- Nicolae Comănescu
- 14 noiembrie 2020, 18:50
În Marea Britanie, începând cu anul 2030, mașinile care poluează nu vor mai putea fi vândute. Termenul a fost schimbat.
Decizie istorică luată de Marea Britanie și care va fi pusă în aplicare începând din anul 2030. Peste un deceniu, în Regatul Unit va fi interzisă vânzarea de mașini cu motoare funcționale pe benzină și motorină. Schimbarea fundamentală va intra în vigoare cu cinci ani mai devreme decât se stabilise ultima dată. Pentru că, inițial, termenul viza anul 2040.
La bază stă o decizie a reducerii emisiilor de gaze cu efecte de seră. În ultimii ani, Londra, capitala Angliei, a devenit cel mai poluat oraș din Europa. De asemenea, mașinile hibrid echipate cu motor termic și electric ar putea fi comercializate doar până în 2035, conform agenției de știri Reuters.
60% dintre britanici sunt de acord
Cifrele din industrie arată că maşinile pe benzină şi diesel au reprezentat 73,6% din vânzările de maşini noi până în acest an, în timp ce doar 5,5% din vânzări au fost pentru vehicule electrice pure, care au un preț mai ridicat și sunt mai greu accesibile. Vehiculele hibrid de diferite tipuri au reprezentat un procent de 20,9%.
Propunerea ca mașinile pe benzină și motorină să fie interzise începând din anul 2030 venit din partea membrilor Asociației Vehiculelor Electrice din Anglia. Conform unui sondaj realizat în acest an, 60% dintre britanici cred că această măsură ar fi benefică. De asemenea, 96% dintre cei chestionați au spus că efectele pentru sănătate ar fi benefice. 73% dintre respondenți cred că asta ar duce și la efecte pozitive pentru economie.
S-au reevaluat cele două termene fixate inițial
Primul termen fixat pentru interzicerea vânzărilor a fost 2040. Experții au avertizat însă că, în acest caz, autovehiculele cu motor Diesel vor continua să circule până în jurul anului 2050, atunci când situația poluării ar fi mult mai alarmantă decât în prezent.
Apoi, după acest avertisment, Guvernul Marii Britanii, condus de premierul Boris Johnson a decis să devanseze termenul, care a fost stabilit pentru anul 2035. O reevaluare a situației a dus la decizia de-a stopa vânzările în anul 2030.