Decizie în dosarul dispariției miliardului din Republica Moldova. Ce se întâmplă cu clădirea lui Vladimir Plahotniuc

Decizie în dosarul dispariției miliardului din Republica Moldova. Ce se întâmplă cu clădirea lui Vladimir Plahotniuc Sursa: Arhiva EVZ

Judecătorii din Republica Moldova au respins cererea omului de afaceri rus Andrei Goncearenco, care viza ridicarea sechestrului de pe clădirea GBC, atribuită oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Iar Banca Națională a Moldovei (BNM) rămâne în dosar ca parte care ar putea restitui prejudiciul cauzat de acțiunile fostei conduceri.

La ședința de judecată din 27 martie pe dosarul lui Vladimir Plahotniuc și a bancherilor acuzați de complicitate la „furtul miliardului”, instanța a respins solicitarea avocatului companiei Real Concept Imobil de ridicare a sechestrului de pe clădirea de pe bulevardul Dumitru Cantemir, 1/1, unde anterior se afla reședința de afaceri a lui Plahotniuc – Global Business Centre (GBC).

Un caz care a cutremurat Republica Moldova: dispariția miliardului

De asemenea, procurorul Alexandru Cernei a solicitat judecătorilor să respingă cererile avocatului lui Plahotniuc, Lucian Rogac, de ridicare a sechestrului de pe mai multe imobile din cadrul dosarului. Acuzatorul a explicat că judecătorii Curții de Apel Chișinău timp doi ani au examinat și respins toate demersurile lui Rogac. Cernei a ma menționat că avocatul lui Plahotniuc nu a prezentat argumente noi pentru a-și motiva poziția. Judecătorii nu au adoptat nicio hotărâre la acest subiect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul a ignorat cererea avocatului de a explica învinuirea care i se aduce lui Plahotniuc și a spus că își rezervă dreptul de a face asta „când inculpatul se va prezenta în sala de judecată”.

Judecătorii au respins și solicitarea guvernatoarei Băncii Naționale din Republica Moldova (BNM), Anca Dragu, de revocare a deciziei privind implicarea instituției în proces ca parte civilmente responsabilă. Ceea ce înseamnă că, în cazul în care fostul guvernator al BNM Dorin Drăguțanu și fost-vice guvernatorul BNM Ion Sturzu vor fi găsit vinovați, BNM va fi obligată să restituie prejudiciul.

Explicațiile date de magistrați

Magistrații au explicat că solicitarea Ancăi Dragu este inadmisibilă, dar decizia poate fi contestată la Curtea de Apel împreună cu fondul cazului. În schimb, judecătorii au admis solicitarea avocaților fostei vice-guvernatoare, Emma Tăbîrță, de a atrage BNM în calitate de parte civilmente responsabilă pe capătul de acuzare în care aceasta este vizată.

Deși, după pronunțarea deciziei cu privire la solicitările lui Drăguțanu și Sturzu de a atrage în proces BNM, judecătorii au anunțat că ea poate fi contestată la Curtea de Apel doar după pronunțarea decizie pe fondul cauzei, procurorii deja au solicitat Curții să anuleze decizia judecătoriei Buiucani.

Premierul Dorin Recean criticase decizia judecătorilor privind atragerea BNM în calitate de parte civilmente responsabilă, iar Asociația Judecătorilor l-a acuzat că atacă independența justiției. După aceasta avocatul unui din inculpați a cerut recuzarea procuroarei Mariana Leahu acuzând-o că a provocat „un conflict între puterea executivă și cea judecătorească”. Acuzatoarea a declarat că nu a raportat nimănui despre deciziile adoptate în instanță, iar avocatul a zis că este convins de cuvintele ei și și-a retras cerea de recuzare.

Fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc este judecat în absență pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, care ar fi sustras în 2014 circa un miliard de dolari din sistemul bancar al R. Moldova. De asemenea, el este acuzat de escrocherie și spălare de bani, conform realitatea.md.