Decizie în dosarul acccidentului Monicăi Macovei. Instanța a respins cererea de asigurare a probelor

Decizie în dosarul acccidentului Monicăi Macovei. Instanța a respins cererea de asigurare a probelor Monica Macovei a fost inculpată în dosarul accidentului Sursa Foto: Arhiva EVZ

Instanța Judecătoriei Sector 4 a respins cererea Monicăi Macovei de asigurare a probelor în dosarul accidentului rutier în care a fost implicată la începutul lunii octombrie. Procedura de asigurare a dovezilor are drept scop conservarea unor dovezi necesare, față de care există riscul să dispară, să se modifice sau sa fie greu de administrat. Monica Macovei a deschis o acțiune împotriva Parchetului din Constanța în data de 14 noiembrie.

Judecătoria Sector 4 a respins cererea formulată de fostul ministru al Justiției,Monica Macovei, pentru asigurarea probelor din ancheta care vizează accidentul rutier în care a fost implicată în 8 octombrie. Judecătorii au considerat că cererea formulată de fostul ministru al Justiției este inadimisibilă. Însă decizia nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.

„Admite excepţia inadmisibilităţii. Respinge cererea de asigurare a probelor ca inadmisibilă. Cu apel în 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 4. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24.11.2022”, se arată în pronunțarea publicată pe portalul instanțelor, de judecătorii de la Sectorul 4.

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a depus o cerere în instanță, la Judecătoria Sectorului 4 București, cu obiectul „asigurare dovezi”. Pârâți, în acest proces sunt Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și victima accidentului rutier în care a fost implicată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cererea Monicăi Macovei a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sector 4 București la data de 14 noiembrie, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru 24.11.2022. Fostul ministru a cerut asigurarea unor dovezi pe cale principală, adică înainte de începerea unui proces penal. Procedura de asigurare a dovezilor are drept scop conservarea unor dovezi necesare, față de care există riscul să dispară, să se modifice sau să fie greu de administrat ulterior.

Conform reglementărilor, procedura de asigurare a dovezilor poate fi uzitată pe cale principală, înainte de a exista un proces sau pec ale pe cale incidental, în timpul judecății unui dosar care nu a ajuns în etapă administrării probelor.

Sursa: Ziua de Constanța

Accidentul rutier a avut loc pe 8 octombrie

Pe 8 octombrie, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 39, între municipiul Mangalia și localitatea 2 Mai. La fața locului, aceștia au constatat că s-a produs un accident între un autoturism condus de Monica Macovei, fostul ministru al Justiției, și o motocicletă condusă de un bărbat, de 56 de ani, fost militar ISU. În urma impactului, motociclistul a fost rănit, astfel că s-a întocmit dosar de cercetare penală care a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Conform informațiilor din spațiul public, în cauză nu a fost depusă nici o plângere penală. Potrivit legii, victima sau familia acesteia au la dispoziție 90 de zile să formuleze o sesizare. Dacă nu se depune plângere în acest interval de timp, Monica Macovei ar putea scăpa de cercetarea penală pentru vătămare corporală din culpă.

„Alineatul 6 al art. 196 din Codul penal prevede că, în cazul comiterii infracțiunii de vătămare din culpă, acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În ceea ce privește plângerea prealabilă,  act procesual de manifestare a voinței în sensul de a fi trasă la răspundere penală o anumită persoană, dispozițiile art. 296  alin.(1) din Codul de procedură penală reglementează un termen de 3 luni, care curge din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei”, a arătat redactorul șef al Evenimentului Zilei, Simona Ionescu, într-un editorial pe acest subiect.