Decizie fără precedent la Curtea de Apel București. Mai multe acte ale ConsiliuluI Concurenței ar putea fi anulate. Este în pericol chiar mandatul președintelui

Decizie fără precedent la Curtea de Apel București. Mai multe acte ale ConsiliuluI Concurenței ar putea fi anulate. Este în pericol chiar mandatul președinteluiCondamnare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Curtea de Apel București a decis anularea Regulamentului privind desfășurarea audierilor și adoptarea deciziilor în cadrul Consiliului Concurenței. Solicitarea a fost formulată de OTP Leasing România IFN SA, împotriva Consiliului Concurenței. Pe rolul instanțelor mai este un proces în care este pus în discuție mandatul președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Curtea de Apel București a decis anularea Regulamentului privind desfășurarea audierilor și adoptarea deciziilor în cadrul Consiliului Concurenței. Sesizarea instanței a fost făcută de OTP Leasing România IFN SA. Conform acesteia, Bogdan Chiritoiu, președintele instituției, nu ar fi parcurs traseul legislativ firesc pentru adoptarea acelui document.

Regulamentul privind desfășurarea audierilor și adoptarea deciziilor în cadrul Consiliului Concurenței a fost anulat în integralitate de Curtea de Apel București. Cererea OTP Leasing România IFN SA a format dosarul nr. 5756/2/2021 la Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal a CAB. Acesta are ca obiect „anulare acte privind reglementarea concurenței (componentă ajutor de stat, componentă concurență) ORD 509/4.09.2015”. Acțiunea în justiție ar fi fost motivată, conform luju.ro, de faptul că actul în sine este caduc.

Concret, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiritoiu, nu ar fi respectat traseul legislativ al adoptării respectivului act. Astfel, președintele Consiliului, Bogdan Chiritoiu, ar fi pus în consultare publică Regulamentul privind desfășurarea audierilor și adoptarea deciziilor în cadrul Consiliului Concurenței, după ce a fost trimis la Consiliul Legislativ, de unde a primit avizul favorabil.

„Respinge excepția lipsei de interes, că nefondată. Admite acțiunea. Anulează în tot Regulamentul privind desfășurarea audierilor și adoptarea deciziilor în cadrul Consiliului Concurenței, pus în aplicare prin Ordinul nr.509 din 1 septembrie 2015 a Președintelui Consiliului Concurenței, publicat în Monitorul Oficial nr.674/04.09.2015, cu modificările și completările ulterioare.

Conform art.451-453 Cod procedura civilă, obligă pârâtul Consiliul Concurenței către reclamanta la plata sumei de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru și onorariu avocat, acesta din urmă fiind și redus în mod corespunzător. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare; recursul se poate depune la Curtea de Apel București. Pronunțarea se face prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 402 Cod procedura civilă, astăzi, 03.03.2022”, se arată în minuta deciziei Curții de Apel București, postată pe portalul instanțelor.

sursa foto: EVZ

Este contestat mandatul președintelui Consiliului Concurenței

OTP Leasing România IFN SA a depus și o a doua acțiune, în Justiție, în care contestă mandatul președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Dosarul se află pe rolul instanței Curții de Apel București. În acest caz OTP contestă mandatul și deciziile adoptate de Bogdan Chiritoiu în perioada 2020-2021. În această perioadă susțin reprezentanții OTP, Bogdan Chirițoiu a deținut simultan funcția de președinte al Consiliului Concurenței și funcția de membru în Consiliul de Administrație al Agenției Europene de Reglementare (ACER).

În cazul în care instanța va admite și această acțiune, toate deciziile adoptate în perioada 2020-2021 de președintele Consiliului Concurenței vor putea fi atacate de cei vizați de măsurile adoptate de Bogdan Chiritoiu.