Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a declarat sâmbătă că va mobiliza în totalitate Garda Naţională din acest stat american din cauza revoltelor ce continuă, o decizie fără precedent în istoria de 164 de ani a acestei forţe.

Situaţia din Minneapolis nu mai are legătură în niciun fel cu omorârea lui George Floyd, ci cu atacarea societăţii civile, inocularea fricii şi perturbarea marilor noastre oraşe’, a spus Walz într-un briefing de presă. Jon Jensen, comandantul Gărzii Naţionale din Minnesota, a indicat că vor fi desfăşuraţi aproximativ 2.500 de soldaţi.

Guvernatorul mobilizase deja un contingent numeros de membri ai Gărzii, care au patrulat pe străzile din Minneapolis vineri noaptea. Primarul din Minneapolis, Jacob Frey, a afirmat că protestele sunt provocate de oameni care ‘nu sunt locuitori’ ai oraşului.

Sute de persoane au demonstrat vineri seara în faţa Casei Albe pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd, un afro-american de 46 de ani, a murit din cauza modului în care a fost tratat de poliţie.

Moartea  lui Floyd a reînviat sensibilităţile rasiale în SUA

Demonstraţii ce s-au transformat în revolte au avut loc în Minneapolis, în special în apropierea secţiei de poliţie unde lucrează cei patru poliţişti implicaţi în incident, dar şi în alte oraşe din SUA. Până vineri, protestele s-au extins în multe oraşe americane, de la Detroit şi Atlanta până la New York, Houston şi Washington.

„Marile noastre orașe Minneapolis și St. Paul sunt atacate”, a spus Walz.„Situația de acum  din Minneapolis este de a ataca societatea civilă, de a insufla teama și de perturba marele oraș”.

„Mai mult de 1.000 de soldați  sunt activi astăzi”, a susținut sâmbătă Garda Națională din Minnesota. „Acest lucru este în plus față de cei 700 care erau de serviciu până la sfârșitul serii trecute”.