Decizie cu miză de 250 de milioane de euro pe umerii unui magistrat. O instanță din Beiuș judecă contestația la executare a fraților Micula

Decizie cu miză de 250 de milioane de euro pe umerii unui magistrat. O instanță din Beiuș judecă contestația la executare a fraților Micula Instanță. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un complet al unei judecătorii de provincie, din Beiuș, urmează să ia o decizie ale cărei consecințe sunt estimate la 250 de milioane de euro. Judecătorul va judeca contestația la executare silită formulată de frații Viorel și Ioan Micula, dar și de companiile acestora împotriva statului român. În funcție de ceea ce va hotărâ judecătorul, autoritățile statului vor putea merge mai departe cu procedurile, împotriva fraților Micula sau se vor opri.

Presiunea pe președintele Judecătoriei Beiuș este foarte mare în aceste zile. Magistratul Gavrilă Ancuța Florina va trebui să ia o decizie, putem spune, istorică pentru micuțul oraș de aproximativ 10.000 de locuitori.

Joi, 30 iunie, instanța va judeca contestația la executare silită formulată de Viorel și Ioan Micula, împreună cu firmele pe carele dețin, European Food SA, Multipack SRL, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Transilvania General Import-Export SRL West Leasing SRL, Rieni Drinks SA și European Drinks SA, împotriva statului român.

În luna martie, Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Administrația Finanțelor Publice Bihor și Serviciul Fiscal Orăşenesc Beiuş au decis să declanșeze executarea silită în cazul fraților Micula și a companiilor acestora pentru o sumă de 1.294.189.574 lei, peste 250 milioane de euro, după cum relatează Justnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: arhiva EVZ

Consecințele excutării fraților Micula pentru economia locală

La scurtă vreme după demararea procedurii, avocații desemnați de frații Micula au depus, la judecătoria Beiuș, o cauțiune de 1.307.690 lei și au cerut suspendarea executării silite. Avocații au susținut că pentru persoanele juridice implicate, executarea unei sume atât de mari ar putea crea prejudicii imposibil de reparat.

Consecințele ar fi, potrivit acestora, închiderea activității, fapt ce se va răsfrânge și asupra economiei locale și regionale. În opinia avocaților, vor avea de suferit inclusiv partenerii de afaceri ai contestatorilor, executarea putând cauza insolvență în lanț a unei părți a acestora.

În plus, nu trebuie ignorată componenta socială și umană a măsurii solicitate de organele fiscale, căci de activitatea societăților comerciale menționate și a celorlalte societăți colaboratoare depind mii de angajați. Ei au dat ca exemplu compania Transilvania General Import-Export SRL unde lucrează aproximativ 1.400 de angajați.

Judecătoria Beiuș a decis, în 7 aprilie 2022, să admită cererea de suspendare provizorie a executării silite până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite, formulată în cadrul contestaţiei la executare și care va fi judecată începând cu data de 30 iunie 2022.

Justificarea Ministerului de Finanțe

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor a explicat care a fost baza legală a procedurii declanșate de organele fiscale, după cum relatează ebihoreanul.ro

Astfel, „în vederea punerii în aplicare a Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din data de 25 ianuarie 2022, au fost demarate măsuri de executare silită pentru recuperarea sumelor datorate către bugetul de stat în cazul Micula.

Ministerul Finanţelor a achitat în total 914.212.282,24 lei către fraţii Micula, sumă care a stins în totalitate obligaţiile din hotărârea arbitrală din 11 decembrie 2013 (a ICSID).

Litigiul dintre frații Micula și Statul Român

Transilvania General Import Export SRL este una din firmele fraților Micula care a făcut parte din lotul companiilor care, alături de aceștia au dat în judecată Statul Român la Curtea de arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID), de la Washington. Aceste companii au reclamat că, în negocierile de aderare la UE, guvernul României a abrogat o schemă națională de stimulente fiscale în favoarea investitorilor în zone defavorizate. Frații Micula și companiilor lor au câștigat inițial litigiul împotriva Statului Român și au obținut despăgubiri de aproape 356 milioane de euro. Apoi ei au dat în judecată Statul Român și în Belgia pentru a obține banii datorați în urma procesului de la Washington.

Instanța belgiană a decis să nu permită EuroControl să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa de dirijare a traficului aerian, până la stingerea datoriei către frații Micula. În aceste condiții, conturile Romatsa au fost poprite. La finalul lui 2019, Guvernul condus de Ludovic Orban, a alocat 200 milioane de euro (peste 900 de milioane de lei) din Fondul de rezervă pentru a debloca criza de la Romatsa.

Statul român a marcat o victorie definitivă la început de an, fiind scutit să plătească sumele cerute drept daune de frații Micula. La data de 4 ianuarie 2022 a fost respinsă cererea de anulare a hotărârii arbitrale din 5 Martie 2020. Prin aceasta, un tribunal arbitral internațional a respins pretențiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan și Viorel Micula și de mai multe societăți române asociate acestora.

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene) a anulat decizia TUE (Tribunalul Uniunii Europene), instanța ce validase plăţile către fraţii Micula. CJUE a trimis cazul spre rejudecare tot la TUE.