Decizie CEDO: Mediatizarea ARESTĂRII unui important funcţionar public e CONTRARĂ Convenției Europene a Drepturilor Omului

Decizie CEDO: Mediatizarea ARESTĂRII unui important funcţionar public e CONTRARĂ Convenției Europene a Drepturilor Omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că mediatizarea înaţilor funcţionari publici contravine Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Decizia este una foarte recentă şi va avea urmări în România inclusiv, indiferent de faptul că a fost ponunţată în cazul arestării unor foşti demnitari bulgari.

Hotărârea Curţii vine în urma imobilizării în cătuşe urmate de plimbarea prin faţa presei a unui înalt funcţionar al Guvernului Bulgar, fapte ale unui tratament degradant interzis de art. 3.

Această informaţie fusese deja pronunţată de multă vreme de către instanţa europeană, la fel şi constatarea încălcării prezumţiei de nevinovăţie prin delcaraţii publice făcute de oficiali guvernamentali care prezentau drept certă vinovăţia reclamantului.

Curetea a constatat că legea bulgară (la fel şi cea română) nu prevede nicio procedură după care se poate înregistra video şi difuza reţinerea unei persoane, astfel încât a stabilit că mediatizarea imaginilor, ingerinţa în dreptul la viaţă privată consacrat de art.8 din Convenţie nu au fost prevăzute de lege şi contravin Convenţiei.

Textul integral al hotărârii Curţii îl puteţi citi în limba franceză aici à

Ne puteți urmări și pe Google News