Apelul Uniunii Europene pentru inițierea unei anchete asupra unor presupuse nereguli la referendumul privind atribuțiile președintelui Recep Tayyip Erdogan a fost respins de autoritățile de la Ankara.
"O astfel de declarație speculativă din partea unui purtător de cuvânt nu poate fi acceptată", a declarat într-o conferință de presă ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik. El a cerut UE să respecte "procesele democratice".
În primă instanță, Uniunea Europeană a cerut Turciei "să deschidă o anchetă transparentă" în urma unui raport al unei misiuni comune de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Consiliului Europei, estimând că referendumul de duminică, câștigat la limită de Erdogan, a avut loc în condiții inechitabile și care nu au îndeplinit criteriile democratice, scrie Agerpres.
Cel mai important partid al opoziției din Turcia, CHP, a prezentat marți Înaltului Consiliu Electoral (YSK) o cerere de anulare a referendumului, invocând "manipulări" în timpul votului.
CHP și principalul partid prokurd, HDP, pun sub semnul întrebării mai ales decizia YSK de a considera valide buletinele de vot nemarcate cu ștampila oficială a autorităților electorale.