Evenimentul Zilei > Politica > Decizia lui Nicușor Dan referitoare la PUZ-uri naște scandal. Perdanții și premianții
Decizia lui Nicușor Dan referitoare la PUZ-uri naște scandal. Perdanții și premianții

Decizia lui Nicușor Dan referitoare la PUZ-uri naște scandal. Perdanții și premianții

Anunțul primarului general al Capitalei referitor la o viitoare suspendare a PUZ-urilor în 5 sectoare a provocat o controversă între diferitele părți implicate. Mizele financiare sunt majore.

Decizia lui Nicușor Dan referitoare la PUZ-uri dezbină taberele! Dezbatere intensă pe tema planurilor urbanistice din 5 sectoare ale Capitalei care ar urma suspendării PUZ-urilor din București. Anunțul lui Nicușor Dan a provocat ample discuții, potrivit unui material Digi 23. Vineri, Consiliul General al Capitalei ar putea suspenda planurile urbanistice timp de 2 ani.

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, intenționează suspendarea acestor PUZ-uri, întrucât sute de hectare de spațiu verde ar putea deveni spații construibile. Blocarea Planului Urbanistic Zonal în 5 din cele 6 sectoare, cu excepția sectorului 1, vine după ce oficialii PMB au descoperit schimbarea destinației din spațiu verde, în blocuri de locuit pentru hectare întregi.

Decizia lui Nicușor Dan referitoare la PUZ-uri! În sectorul 4 terenurile  serelor au devenit cartiere

În sectorul 4, terenurile alocate serelor s-au transformat în cartiere. „Tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor”, a declarat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Declarația primarului a stârnit multă nemulțumire, atât din partea unor primari de sector, cât și a dezvoltatorilor imobiliari. Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, a declarat miercuri la Digi24 că „nu este cu orice preț” dezvoltarea Bucureștiului. Potrivit lui Piedone, Nicușor Dan a vorbit despre „un spațiu verde imaginar”. Edilul cere corectarea erorilor legale.

Popescu Piedone, primar Sector 5: Vreau să-mi protejez banii care rezultă din investiții private

„Eu sunt primar de 3 luni în acest sector, am moștenit acest PUZ. Reacția mea în primul rând este pe buget, ultimul în București. Calculul suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor pornește de la un adevăr, este prevăzut de legea 24/2007. Însă continuă cu o încadrare falsă: legea se referă la nivel de municipiu, nu la nivel de PUZ. Nimic nu-l împiedică pe actualul primar general să propună spre aprobare o documentație de urbanism de rang superior, adică un Plan Urbanistic General, care să corecteze erorile”, a spus primarul sectorului 5.

Edilul consideră că este nevoie de o dezbatere cu privire la PUZ-urile sectoarelor. Nici el nici ceilalți primari de sector nu au fost chemați la consultări de primarul general.

„Nu suntem nebuni, nu vrem a bloca ceva. Vreau să-mi protejez banii care rezultă din investiții private în curs de derulare, circa 10 milioane de euro intră la buget prin taxe de autorizare. (…) Nu iau apărarea nimănui, dar vrem consultare”, a completat edilul sectorului 5.

Dezvoltatori imobiliari: Ar fi un dezastru. Investiții de 3.5 miliarde euro sunt puse în pericol

Suspendarea PUZ-urilor în 5 din cele 6 sectoare ale Capitalei reprezintă un adevărat dezastru, spun dezvoltatorii imobiliari. Ei afirmă că în urma acestei decizii multe proiecte vor fi blocate. Admit că s-a construit haotic în Capitală, dar consideră că nu trebuie blocate automat toate construcțiile.

Potrivit Asociaţiei Investitorilor în Real Estate din România, acum sunt în diverse faze de execuție investiții de 3,5 miliarde de euro în birouri, hoteluri și locuințe. Ele ar trebui să fie gata până în 2023. O altă asociație a dezvoltatorilor spune că decizia de suspendare a celor 5 planuri urbanistice zonale nu ar fi una în acord cu legislația.

Secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari, Bogdan Ivan, a spus că „pentru piața imobiliară din capitală înseamnă pur și simplu stop joc”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE