Un fond de investiţii din Luxemburg, care a operat în România, şi-a cerut lichidarea după ce Evenimentul zilei a adresat câteva întrebări conducerii BCR

Un fond de investiţii din Luxemburg, care a operat în România, şi-a cerut lichidarea după ce Evenimentul zilei a adresat câteva întrebări conducerii BCR

Fondul de Investiţii P&S a fost partener la nivel european cu Erste, în timp ce BCR, proprietatea Erste, punea umărul la îngroparea unei societăţi cu acţionariat românesc care aducea medicamente ieftine în ţară.

Alegând să fie consultată Erste Group, proprietatul Băncii Comerciale Române, în tentativa de a se extinde prin achiziţionarea unui lanţ de farmacii, societatea Picara Trading SRL, cu acţionariat sută la sută românesc, a ajuns rapid în insolvenţă.

Despre acest caz Evenimentul zilei a scris pe larg în ziarul din 12 iunie. Pe lângă activitatea de export paralel de medicamente, societatea dezvoltase şi componenta de import paralel, adică aducerea de medicamente care sunt mai ieftine în UE decât în România, şi punerea lor pe piaţa internă la un preţ mai mic decât cel practicat de companiile de medicamente în ţara noastră, faptă de neiertat de către rechinii din piaţă.

Cei doi acţionari ai Picara au decis să atragă capital de lucru, prin intermediul unui fond de investiţii, pentru cumpărarea unor farmacii, iar consultanţii de la Erste-BCR, pentru care au optat deoarece până atunci avuseseră o colaborare fructuoasă la nivel de servicii bancare, i-au împins, ascunzându-le adevărul, să achiziţioneze o firmă care avea mari probleme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imediat după semnarea contractului de consultanţă, spune Răzvan Picu, unul dintre acţionari, i-a fost prezentat, ca ţintă de achiziţie, lanţul de farmacii Farmaplus care deţinea 43 de unităţi în Bucureşti şi judeţele limitrofe, plus participaţiuni în altă societate cu trei farmacii.

Consultantul a jucat la ambele capete ale tranzacţiei

Compania Farmaplus era deţinută sută la sută de Fondul de Investiţii P&S East Growth Luxembourg SICAR, administrat ca şi Farmaplus de cetăţeanul sloven Dean Mikolic. Un aspect foarte important, pe care consultantul nu l-a comunicat patronilor Picara, a fost faptul că, în timpul în care Erste-BCR presta servicii pentru Picara privind achiziţia Farmaplus, la nivel european Erste Group şi Dean Mikolic erau parteneri angrenaţi în mai multe tranzacţii M&A, cum ar fi Zito-Podravska. Într-un memoriu către BCR, înregistrat sub nr. 27926 pe 20 octombrie 2017, avocatul societății Picara acuză „practicile incorecte pe care membrii Group Corporate and Investment Banking Erste Group (GCIB) din cadrul BCR le-au folosit pe parcursul coordonării analizei financiare de tip due diligence pe care au prestat-o în legătură cu tranzacţia Farmaplus SRL” conform contractului de consultanţă nr. J190/24.03.2014.

Pe 17 mai, în vederea unei informări corecte a opiniei publice, Evenimentul zilei a solicitat BCR, precizând că adresa noastră era în atenţia preşedintelui executiv Sergiu Cristian Manea, puncte de vedere la fiecare acuzaţie adusă de Picara. Răspunsul primit de la Direcţia de Comunicare fiind pe lângă subiect, pe 29 mai am trimis, prin curier, solicitarea direct preşedintelui executiv. Nici în ziua de azi nu am primit răspuns.

Lichidarea, respinsă de acţionari

Însă, două zile mai tarziu, pe 31 mai 2018, acţionarii P&S EAST GROWTH LUXEMBOURG SICAR erau convocaţi de urgenţă de Dean Mikolic, administratorul P&S, pentru a se trece la lichidarea fondului de investiţii, care nu mai avea aviz de funcţionare, conform Registrului Comerţului din Luxemburg, din data de 31.07.2015. Întâlnirea lui Mikolic cu acţionarii fondului a avut loc pe 22 iunie în Luxemburg. Acţionarii au respins solicitarea lui de lichidare a fondului, au declarat ilegale toate acţiunile întreprinse de acesta după 31.07.2015 şi au cerut un nou termen pentru a analiza activitatea administratorului Mikolic.

 

Fondul de investiții P&S aterizează în România

 

Pentru a înţelege reacţia rapidă a lui Dean Mikolic de după declanşarea anchetei de Evenimentul zilei, trebuie să ne întoarcem în 2006, anul înfiinţării fondului şi să ne aplecăm asupra isprăvilor acestuia în România. Pe 15 februarie 2006 se înfiinţează în Luxemburg fondul de investiţii CEE GROWTH LUXEMBOURG SICAR SCA, administrator al fondului fiind numită societatea P&S CEE Growth Luxembourg S.a.r.l. În acţionariat îi regăsim pe Dean Mikolic şi pe Damjan Mencej. Acesta din urmă va deveni, începând cu iulie 2007, şi directorul Fondului de Pensii „Prima Pensie” din România, poziţie în care a activat până în 2009, când „Prima Pensie” a fost preluat de BCR Fond de Pensii.

Fondul de investiţii a colectat de la investitori din Slovenia un capital de 25 milioane euro pe care l-a investit în şase societăţi din Ucraina, Bulgaria şi România, câte două în fiecare dintre cele trei ţări.

 

Un lanţ de farmacii şi unul de anomalii

„Regina” fondului s-a dovedit a fi societatea Farmaplus SRL, un lanţ de 16 farmacii din Bucureşti achiziţionat în august 2007 pe care a cheltuit 10.100.000 euro (40% din valoarea totală a fondului), prin achiziţie directă de 6.600.000 euro şi împrumuturi ulterioare către societate de alte 3.500.000 euro. Până aici, totul pare OK , dar la o privire mai atentă remarcăm următoarele anomalii:

1. Raportându-ne la rata de schimb prevăzută în contract la data de 09.08.2007, adică un euro=3.1720 RON, înseamnă că fondul a achiziţionat la preţul de mai sus o societate cu un profit pe anul anterior achiziţiei, adică 2006, de 8.300 (opt mii trei sute) de euro la o cifră anuală de afaceri de 15.153.789 RON, echivalentul a 4.777.361 euro. Practic, fondul de investiţii a plătit pe Farmaplus rulajul acesteia pe mai bine de doi ani, şansele de a valorifica profitabil societatea în 5-8 ani fiind nule.

2. În extrasele de la Registrul Comerţului, care fac referire la modificarea acţionariatului şi implicit la vânzarea acţiunilor, nu se regăseşte dovada plăţii către vânzător, singurul document fiind plata impozitului vânzătorului direct în contul de trezorerie, aşa cum se şi menţionează de fapt în contract. În acelaşi mod, majorarea de capital făcută de Farmaplus în decembrie 2013 (deci cu patru luni înainte de demararea procesului de fuziune cu Picara) cu cele 3.500.000 euro împrumutaţi de fond nu s-a făcut cu prezentarea ordinelor de plată aferente împrumutului la Registrul Comerţului.

3. Împrumuturile pe care fondul le-a acordat societăţii imediat ce a devenit acţionar 100% (2.500.000 euro în intervalul septembrie-decembrie 2007) au fost direcţionate pentru achiziţionarea imediată la suprapreţ a trei fonduri de comerţ farmacie, adică licenţele de farmacie plus locaţia (vadul) aferentă. Suspect este că plata (pentru farmacia Minesan s-a achitat echivalentul a 315.000 euro) a fost facută de urgenţă în noiembrie 2007, pentru ca în mai puţin de un an, în octombrie 2008, punctul de lucru să fie închis, conform paginii 34 din extrasul de la Registrul Comerţului. Aceeaşi soartă au avut şi celelalte două achiziţii făcute în toamna lui 2007, farmaciile Diva-Pharm şi Confident.

4. În februarie 2008, fondul depune la Registrul Comerţului o notificare că denumirea acţionarului 100% al Farmaplus se transformă din CEE GROWTH LUXEMBOURG SICAR SCA în P&S East Growth Luxembourg SICAR SCA, cu Dean Mikolic în continuare la managementul fondului. Farmaplus este practic abandonată. Nu numai că nu se dezvoltă în pas cu investiţiile făcute, dar, în decembrie 2008, societatea intra în insolvenţă, conform paginii 39 din acelaşi extras. Insolvenţa este repede rezolvată printr-o nouă infuzie de capital din Luxemburg sub formă de împrumut.

5. Analizând structura acţionariatului fondului de investiţii, majoritatea companii din Slovenia, regăsim şi două societăţi aparţinând lui Dean Mikolic: P&S Capital şi Demifin. Demifin a făcut obiectul unui scandal politic în Slovenia, iar doi dintre miniştrii de finanţe au trebuit să demisioneze şi să renunţe la cariera politică pentru faptul că ar fi fost acţionari prin Demifin, alături de Mikolic, în P&S EAST GROWTH SICAR Luxemburg, deci în Farmaplusul nostru. Cum cifrele de afaceri ale firmelor lui Mikolic şi profiturile aferente nu justifică valoarea share-urilor din fond, putem concluziona că şi firmele lui Mikolic au fost „împrumutate” pentru această investiţie.

6. Concluzia ar fi că a fost vorba de o mega „sponsorizare”. Dar cine a fost beneficiarul acestei acţiuni?

Cine să fie, cine să fie?

Acţionarul 100% al Farmaplus la data tranzacţiei cu P&S East Growth Luxembourg SICAR era Iulia Topalu, farmacist şi fondator al societăţii la începutul anilor , 90. Societatea a cunoscut o dezvoltare sănătoasă, Farmaplus, sub conducerea Iuliei Topalu, fiind, la începutul anilor 2000, unul dintre lanţurile de farmacii cu un potenţial comparabil cu cel al reţelelor HelpNet sau Sensiblu. În anul 2006, o parte dintre licenţele de farmacie Farmaplus sunt transferate pe societatea Bioplus Pharm, care îşi vinde patrimoniul în decembrie 2006 la preţul de 600.000 euro către lanţul de farmacii Gedeon Richter.

În noiembrie 2006, presa economică de la Bucureşti şi Budapesta anunţa că două filiale ale celui mai mare fabricant de medicamente din Ungaria, Richter Gedeon, Gedeon Richter Romania S.A. şi Armedica Trading, ar achiziţiona reţeaua comercială din România Bioplus Pharm pentru 600.000 euro.

Nu a fost dat publicităţii numărul de farmacii tranzacţionate, dar comparativ cu cei 6.600.000 euro plătiţi opt luni mai târziu pentru 16 farmacii e sigur că Bioplus deţinea mai mult de două farmacii la data tranzacţiei. Vânzătorii erau oamenii de afaceri DanMihai Mihăilescu (55%) şi Victor Emilian Topalu (45%), potrivit informatiilor publicate în Buletinul Oficial. Purtătorul de cuvânt al lui Richter a confirmat tranzacţia pentru Portfolio.hu.

Aşa facem cunoştinţă şi cu acţionariatul Bioplus, unde dăm de Victor Topalu, cumnatul Iuliei Topalu, şi de aici lucrurile prind contur. Pe Victor Topalu îl regăsim, alături de Puiu Popoviciu, în afacerea Tineretului SA, implicat şi el în afaceri imobiliare. Două dintre firmele deţinute de Victor Topalu, Alpha Prodinvest SRL şi Image Imobiliare SRL, au avut, potrivit datelor publicate, o creştere constantă, mai cu seamă începând cu anul 2008.

 

Apare numele Sorin Oprescu

Puiu Popoviciu a fost susţinător declarat al lui Sorin Oprescu când acesta a candidat în 2008 la Primăria Capitalei şi, coroborat cu investiţia din 2007 în Farmaplus şi pleiada de spaţii comerciale dobândite atât de Victor Topalu, cât şi de Iulia Topalu de la Primăria Capitalei, ulterior alegerii lui Oprescu ca Primar General, ne putem face o imagine asupra celor întâmplate.

„Oamenii de afaceri care pompează bani în campaniile electorale au fost mereu un subiect delicat pentru candidați. Iar cloșca financiară din jurul „independentului” Sorin Oprescu este una dintre temele centrale ale actualei campanii pentru Primăria Capitalei. Bobic, Puiu Popoviciu și Costanda, trei afaceriști cu notorietate dubioasă, sunt, potrivit declarațiilor liderilor PSD, buzunarele generoase din care se alimentează constant Oprescu”, scria Ionel Dancu, pe 23 mai 2008, în Curentul. „Ne spune acum Sorin Oprescu că el este independent. E independent pentru că organizația de București nu a vrut bani de la Bobic, Puiu Popoviciu și Constanda. Nu ne interesează. Știu ce au făcut în defavoarea Bucureștiului”, declara atunci şi Marian Vanghelie.

 

Mărirea şi decăderea Farmaplus

Farmaplus, ulterior tranzacţiei din 2007, a plutit în derivă fără nici o implicaţie din partea administratorului Dean Mikolic şi fără ca vreunul dintre acţionarii fondului să se sesizeze de lipsa de performanţă a activului achiziţionat, într-o perioadă în care în România business-ul de farmacie cunoştea o dezvoltare semnificativă. În anul 2010 a fost adus la conducerea Farmaplus, ca reprezentant al administratorului, Oscar Lihu, care a început resuscitarea Farmaplus cu sprijinul nemijlocit al Primăriei Capitalei. Farmaplus a început să deschida noi puncte de lucru şi să opereze direct sau printr-o firmă în care era asociat (Pharma Life Concept) în locaţii de top închiriate fie direct de la Primăria Capitalei, fie de la intermediari care deţineau spaţiul în locaţie de la Primărie.

„Distribuitorii de medicamente vindeau fără restricţii marfa către Farmaplus, având cunoştinţă de adevăratul „acţionariat”, până la intrarea Picara în acţionariatul Farmaplus, în august 2014. Din acel moment, aşa cum menţionează şi procesul-verbal ANAF Antifraudă, principalii distribuitori au sistat unilateral livrarea către Farmaplus, determinând în final insolvenţa acesteia, iar spaţiile în care funcţionau odinioară farmaciile Farmaplus sunt astăzi operate de societăţile CED Pharma, Farmacia de la Ţară SRL etc. deţinute de Oscar Lihu şi apropiaţii acestuia, pe principiul că nimic nu se pierde, totul se conservă”, a declarat Răzvan Picu, unul dintre acţionarii Picara, pentru Evenimentul zilei.