Decizia instanței: Dacă angajatul se accidentează în timp ce se deplasează din pat la birou, are drept la asigurare

Decizia instanței: Dacă angajatul se accidentează în timp ce se deplasează din pat la birou, are drept la asigurareAngajat. Sursa foto: Arhiva EVZ

Situația fără precedent! O instanță a decis că, în cazul unui angajat care lucrează de acasă, măsură impusă de mulți dintre angajatori pe fondul combaterii răspândirii coronavirusului, dacă individul se accidentează în timp ce se deplasează din pat spre birou, acesta beneficiază de asigurare pentru accident de muncă întrucât, din punct de vedere tehnic, face „naveta”.

În multe dintre statele europene, companiile au obligația de a avea grijă de angajați, indiferent de activitatea pe care o prestează. Cazul unui salariat din Germania a ajuns viral, după ce, bărbatul, traversând culoarul care lega dormitorul în care se odihnea de birou, a căzut și și-a rupt spatele.

Un angajat și-a rupt spatele în timp ce se îndrepta spre birou

Tribunalul social federal a notat că angajatul începea, de obicei, să lucreze la biroul său de acasă „imediat, fără a lua micul dejun înainte”, însă nu a explicat motivul pentru care acest lucru este relevant pentru caz.

Instanța a precizat că, în astfel de cazuri, persoanele accidentate pot solicita asigurare pentru accident de muncă. Cu toate acestea, ulterior, completul de judecată a decis că o astfel de asigurare obligatorie de accidente se va acorda doar pentru „prima navetă” de muncă.

În cazul unei accidentări, salariatul poate apela la asigurare

Dacă salariatul se accidentează în timp ce se deplasează din dormitorul în care s-a odihnit la birou, pentru a începe programul de lucru, are dreptul de a apela la asigurare, a decis Tribunalul social federal.

Dacă, însă, pleacă de la birou ulterior, pentru a mânca micul dejun, în timpul programului de lucru, nu se mai consideră a face „naveta”, motiv pentru care o cerere în privința asigurării va fi respinsă.

Instanța consideră deplasarea din pat la birou „navetă” de lucru

În timp ce două instanțe inferioare nu au fost de acord cu privire la faptul că deplasarea angajatului accidentat a fost o „navetă” din punct de vedere tehnic, instanța socială federală a declarat că a constatat că „prima călătorie de dimineață de la pat la biroul de acasă [a fost] un traseu de lucru asigurat”.

„Reclamantul a suferit un accident de muncă atunci când a căzut pe drumul spre biroul său de acasă, dimineața”, a precizat instanța de judecată. „În cazul în care activitatea asigurată se desfășoară în gospodăria persoanei asigurate sau în altă locație, acoperirea de asigurare este asigurată în aceeași măsură ca și atunci când activitatea se desfășoară la sediul societății”, a mai transmis judecătorul, potrivit The Guardian.