Începând de sâmbătă, 18 decembrie, Franța închide toate granițele britanicilor, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Autoritățile au declarat că există câteva excepții, însă Marea Britanie rămâne în continuare în zona roșie. Decizia francezilor a creat revoltă, dar și cozi imense la punctul de trecere a Canalului Mânecii.
Franța a lua o decizie drastică împotriva britanicilor. Aceștia nu mai au voie să pătrundă în țară, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Există însă câteva excepții, care trebuie să respecte perioada de carantinare. Decizia autorităților franceze a stârnit revoltă, mai ales că a fost luată în perioada Crăciunului, când mulți britanici și-au planificat vacanța.
Excepție de la noua măsură impusă de autoritățile fac persoanele care călătoresc din motive medicale, șoferii de camion sau lucrătorii esențiali. De asemenea, britanicii care au pătruns pe teritoriu francez până la impunerea restricțiilor pot rămâne.
Franța a declarat că Marea Britanie se află încă în zona roșie, așa că se impune carantinarea tuturor britanicilor care intră pe teritoriu francez. Persoanele care vin din Regatul Unit trebuie să stea în carantină 14 zile dacă nu sunt vaccinate sau nu au trecut prin boală și doar 10 dacă prezintă un test PCR negativ. Cei vaccinați scapă de carantină dacă au un rezultat negativ la testare, obținut în ultimele 48 de ore.
Companiile de turism au înregistrat pierderi mari din cauza măsurii impuse de Franța
Restricțiile cu privire la călătorii vor intra în vigoare de sâmbătă, 18 decembrie, așa că cetățenii britanici s-au înghesuit la frontierele Franței. Vineri, coloane imense de mașini și camioane s-au format la punctul de trecere a Canalului Mânecii de la Dover.
Măsura impusă de Franța a dat peste cap vacanțele multor britanici. În coloana de mașini de la frontieră, un domn oferă o declarație emoționantă. „Am cancer în fază terminală, iar asta e ultima mea vacanță în străinătate. Mai am câteva luni de trăit”, a mărturisit bărbatul.
„Sunăm disperați în toate părțile, încercând să recuperăm cheltuielile. Nu e vorba doar de vacanță în sine, ci și de teste COVID, transferuri, lecții de schi, toate lucrurile pe care le-am rezervat și care au costat foarte mult”, a declarat Stuart Coleş, holidaymaker.
Nu doar turiștii sunt revoltați pentru pierderea vacanțelor, ci și companiile de turism. Aceștia susțin că au fost nevoiți să anuleze circuitele programate, astfel având pagube materiale de ordinul milioanelor de lire sterline.
„Restricțiile de călătorie ne-au afectat, tot sezonul de Crăciun a fost șters cu buretele. Avem în jur de 22.000 de pasageri care făcuseră rezervări, cu venituri de aproximativ 2 milioane de lire sterline, pe care le vom pierde”, a declarat Nigel Wonnacott, Brittany Ferries spokesperson.
Decizia Franței de a închide granițele britanicilor vine după ce, joi, Marea Britanie a înregistrat un număr record de infecții de la începutul pandemiei.
„Nu avem de gând să cerem teste PCR pentru rezidenţii statelor membre ale Uniunii. O vom face, însă, pentru statele terţe, atunci când le clasificăm în categoriile care impun testarea”, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.