Decizia de a exclude Rusia de la Eurovision a fost „grea”. Şeful Eurovision: „Deși concursul nu este politic, trebuie să reflecte valorile democrației”

Decizia de a exclude Rusia de la Eurovision a fost „grea”. Şeful Eurovision: „Deși concursul nu este politic, trebuie să reflecte valorile democrației” Sursa: Eurovision

Șeful Eurovision a spus că interzicerea Rusiei de la concursul internațional a fost o măsură dură, dar evenimentul trebuie să reprezinte „valorile de bază ale democrației”.

Rusiei i s-a interzis să participe la Eurovision în 2022, după invazia sa în Ucraina. Radiodifuzorii naționali din Rusia și-au suspendat ulterior calitatea de membru al Uniunii Europene de Radiodifuziune, care organizează emisiunea, împiedicându-i să participe la viitoarele concursuri.

Directorul executiv al Eurovision Martin Österdahl a declarat că interdicția actuală de participare a Rusiei la concursul internațional de muzică a fost una dificilă, însă evenimentul ar trebui să reprezinte „valorile fundamentale și supreme ale democrației”.

Ceea ce resimte întreaga Europă afectează foarte mult concursul

Într-o discuție cu Björn Ulvaeus de la Abba în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4, pentru care compozitorul suedez a fost invitat în calitate de editor, Martin Österdahl, a fost întrebat dacă decizia de a exclude Rusia a fost greu de luat. „A fost, și încă mai este. Ceea ce resimte întreaga Europă afectează foarte mult concursul”, a răspuns acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De asemenea, atunci când privești înapoi în timp, vezi că Eurovision este ca un jurnal a ceea ce s-a întâmplat în Europa, care au fost tendințele în Europa. Dar, de asemenea, care este starea de spirit și sentimentul european și care este contextul social al Europei la acel moment. Când spunem că nu suntem partizani politici, atunci ceea ce ar trebui să apărăm întotdeauna sunt valorile fundamentale și supreme ale democrației. Fiecare are dreptul să fie cine este”, a explicat Martin Österdahl.

 Eurovision arată cu adevărat valorile despre care vorbim: solidaritate, unire prin muzică

„Acesta va fi un concurs Eurovision al cântecului care va arăta cu adevărat valorile despre care vorbim - solidaritate, deschidere, unire prin muzică", a mai adăugat acesta.

Ucraina a câștigat concursul din 2022 cu piesa Stefania, interpretată de Kalush Orchestra. Marea Britanie, care s-a clasat pe locul al doilea, va găzdui concursul în 2023, la Liverpool, din cauza războiului din Ucraina. În cererea sa, Liverpool a trebuit să demonstreze cum ar reflecta cultura, muzica și comunitățile ucrainene dacă ar fi gazda în numele Ucrainei.

Ulvaeus a declarat că ar putea participa la concursul din Liverpool, deoarece dorește să vadă Cavern Club, unde au cântat idolii săi, Beatles.

„Idolii mei, dintre toți, Beatles, vin de acolo, de aceea mă gândesc că poate ar trebui să merg să văd finala. Și nu am fost niciodată în Liverpool, pentru a vedea Caverna, unde au apărut Beatles. Ei au fost motivul pentru care eu și Benny Andersson am început să compunem muzică”, a spus el. „Voi încerca să fac tot ce pot. Sunteți întotdeauna bineveniți”, a spus Österdahl, potrivit theguardian.com.