Schimbări majore la Eurovision. Cum se va vota în 2023, după scandalul de anul acesta în care a fost implicată și România

Schimbări majore la Eurovision. Cum se va vota în 2023, după scandalul de anul acesta în care a fost implicată și România Sursa: Eurovision Romania / Facebook

Publicul va avea un cuvânt greu de spus în ceea ce privește desemnarea câștigătorului. Vor putea vota și oamenii din țările care nu participă la competiție.

Telespectatorii din ţările care nu participă la Eurovision vor putea, pentru prima dată în istoria concursului, să îşi voteze artiştii preferaţi începând cu ediţia din 2023, au anunţat marţi organizatorii acestei competiţii muzicale, informează Reuters.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a precizat că acest tip de vot va permite publicului să îşi consolideze puterea în ceea ce privește desemnarea câștigătorului. Competiția de anul trecut a fost urmărită de 160 de milioane de telespectatori.

Telespectatorii vor putea să voteze pe o platformă online securizată, iar lista completă cu ţările eligibile va fi publicată cu puţin timp înaintea concursului.„Voturile din ţările care nu participă la concurs vor fi combinate pentru a crea un set de punctaje cu aceeaşi pondere ca o ţară care participă atât în semifinală, cât şi în marea finală“, au anunţat reprezentanţii EBU.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificări și la semifinală

EBU a anunţat, de asemenea, că a adoptat modificări şi în ceea ce privește sistemul de votare în cadrul semifinalelor concursului Eurovision: artiştii calificaţi în marea finală vor fi decişi începând de anul viitor doar pe baza voturilor exprimate de către public, nu în baza unei combinaţii alcătuite din votul publicului şi votul juriilor naţionale alcătuite din experţi din industria muzicală.

Rezultatele din marea finală vor fi în continuare decise de o combinaţie formată din voturile exprimate de public şi de juriile naţionale. Concursul Eurovision 2023 va fi organizat la Liverpool. Marea finală va avea loc în 13 mai. Pe scenă va urca și trupa ucraineană Kalush Orchestra care a câștigat competiția din 2022. Din cauza războiului, Kievul se află în imposibilitatea de la găzdui evenimentul.

Motivul schimbării

EBU a precizat că aceste schimbări au fost adoptate pentru a proteja integritatea concursului, după ce a constatat o serie de tipare neconforme de votare în cazul a şase ţări care au participat la ediţia din 2022, inclusiv România.

În timpul finalei de anul acesta, punctajul juriului de la Bucureşti nu a putut fi transmis, organizatorii concursului de la Torino invocând anumite motive tehnice. Martin Osterdahl, responsabilul EBU a anunţat că decizia juriului României a fost aceea de a acorda punctajul maxim - 12 puncte - pentru concurenţii din Ucraina. Ulterior TVR a anunțat că de fapt judiul din România acordase puntaj maxim Moldovei, potrivit Agerpres.