Decizia CNSAS, lovitură pentru Arhiepiscopul Ioan Robu. Instanța a luat decizia finală

Decizia CNSAS, lovitură pentru Arhiepiscopul Ioan Robu. Instanța a luat decizia finală

Multe dintre persoanele publice, cu funcții importante, au servit sistemul comunist, în calitate de colaboratori cu Securitatea, însă puțini mai recunosc asta. Este și cazul lui Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București al Bisericii Romano-Catolice.

Monseniorul Ioan Robu a negat vehement de-a lungul timpului colaborarea cu Securitatea, însă a pierdul procesul cu CNSAS. Mai exact, Arhiepiscopul Mitropolit a atacat decizia de necolaborare cu Securitatea în 2016, nemulțumit de faptul că aceasta conținea un preambul în care erau prezentate documente din care reieșeau relațiile sale apropiate cu sistemul represiv, notează Radio Europa Liberă.

Ioan Robu a contestat preambulul adeverinței de necolaborare, pe care a dorit să o scoată de pe site-ul CNSAS, susținând că îi afectează imaginea. Procesul s-a încheiat de o săptămână, iar instanța a decis ca adeverința să rămână publică.

Dosarul de colaborare cu Securitatea al lui Ioan Robu a fost distrus în 1989 prin ardere și tocare, iar în preambulul adeverinței contestate, sunt relatate informații din diverse documente descoperite, ce fac drept dovadă colaborarea Monseniorului cu comuniștii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Radu", omul Securității

Numele conspirativ al lui Ioan Robu era Radu, iar în preambul sunt relatate întâlnirile pe care le-a avut cu ofițerii Securității. Printre aceștia, colonelul Gheorghe Dragomir și colonelul Țibuleac Viorel.

Potrivit unui raport întocmit de securist, Ioan Robu i-a cerut lui Dragomir să-l lase mai mulți preoți să plece peste granițe, prilej cu care a furnizat mai multe informații despre viitorii candidați la funcția de episcop.

În ceea ce privește relația cu locotenentul colonel Țibuleac, Ioan Robu i-a furnizat mai multe note în care a vorbit despre relația încordată cu biserica maghiară și despre vizita președintelui "Caritas".

Contestarea unei adeverințe de necolaborare cu Securitatea, deci favorabilă celui în cauză, este un caz unic în istoria CNSAS.