De râsul curcilor: Cum se schimbă, de fapt, premierul. PNL și PSD au „un gentlemen's agreement”, dar la încredere „mai e de lucrat”

De râsul curcilor: Cum se schimbă, de fapt, premierul. PNL și PSD au „un gentlemen's agreement”, dar la încredere „mai e de lucrat” sursă: arhivă

Cine credea că schimbarea premierului din fruntea Guvernului are loc în baza unui document scris și semnat, se înșela. De fapt, totul de va demara în baza unui „gentlemen's agreement” între PNL și PSD. Dacă acesta va fi respectat sau nu, nu se știe, dar liberalii nu au prea multă încredere în social-democrați. La acest capitol, „cu siguranță mai e de lucrat”, a zis ministrul desemnat al Digitalizării, Florin Roman. 

PNL și PSD au bătut palma pentru un „acord politic” care stabilește ca prim-ministrul, secretarul general al Guvernului, ministrul de Finanțe și ministrul Transporturilor să se schimbe la un interval de un an și jumătate astfel încât „ să existe o echilibrare a ceea ce înseamnă algoritm parlamentar” în noua alianță de guvernare PNL-PSD-UDMR. Aceste schimbări politice vor lua sfârșit în anul 2024, când vor avea loc noi alegeri.

Premierul se va schimba în baza unui „gentlemen's agreement”

Cu toate acestea, se ridică problema modalității prin care premierul Nicolae Ciucă va fi înlocuit, peste un an jumătate, de către prim-ministrul PSD. Întrebat dacă generalul își va da demisia, liberalul Florin Roman a transmis că această prevedere nu există în acordul politic. „Practic, va fi o înțelegere, un gentlemen's agreement între cele două părți”, a spus Florin Roman.

Liderii politici se bazează, astfel, pe cuvântul dat unul altuia, însă la capitolul încredere mai au de lucrat. Cel puțin, așa a precizat ministrul desemnat la Digitalizare. Întrebat dacă liberalii au încredere în PSD, având în vedere că o astfel de coaliție ar trebui bazată pe încrederea între parteneri, Florin Roman a răspuns: „Aici mai e de lucrat. Cu siguranță, la capitolul încredere mai e de lucrat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Florin Roman neagă că Nicolae Ciucă ar putea să rămână mai mult timp la șefia Guvernului, după expirarea termenului

Întrebat dacă există posibilitatea ca PNL să nu renunțe la funcția de premier după perioada stabilită verbal cu PSD, liberalul a precizat că „nu, nu există această posibilitate, PNL și-a respectat întotdeauna înțelegerile politice”.

În discuția cu reporterul RFI, ministrul desemnat la Ministerul Cercetării și Digitalizării a spus că „nu are nicio legătură (n.r. desemnarea unui premier diferit la un an și jumătate cu neîncrederea într-un singur șef al Guvernului)”.

„Sunt două partide puternice, care vin în această coaliție parlamentară cu un număr mare de parlamentari. PSD-ul cu 150 de parlamentari, PNL-ul cu circa 120 și e normal ca fiecare grup parlamentar să aibă acest premier la rotativă, la un an și jumătate. E o înțelegere politică absolut firească și normală, atunci când există o majoritate largă și stabilă”, a mai declarat vicepreședintele liberal.

PSD „nu se simte confortabil” în alianța cu PNL

PSD nu se simte „confortabil” într-o coaliție cu PNL, potrivit politicianului citat. De altfel, sunt și liberali care se află într-o astfel de situație,  „însă dacă e să fim realiști, de câteva luni suntem în criză politică, întrucât toate variantele de trecere a unui Guvern minoritar, a unui Guvern cu USR și așa mai departe au eșuat și practic am ajuns la posibilitatea de a forma această guvernare cu o majoritate parlamentară stabilă sau varianta Opoziției și anticipatelor”.

În legătură cu procedura prin care Nicolae Ciucă va remania miniștrii PSD, dacă va fi cazul, deputatul a menționat că aceasta va avea loc conform Constituției, iar premierul „cu siguranță se va consulta cu partidul din care face parte acel ministru, înainte de o remaniere sau de o revocare, dacă va fi cazul”.

La insistențele reporterului, Florin Roman a mai spus: „La cum îl cunosc pe domnul Ciucă, dacă va lua o asemenea decizie, va avea cu siguranță și acordul partidului din care face parte ministrul.”