Absolvenţii facultăţilor de Drept ar putea să devină mai uşor judecători sau procurori în acest an, dacă guvernul va accepta o propunere legislativă prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) vrea să rezolve criza de magistraţi din sistem.
În acest moment, în toată ţara există 353 de posturi vacante de judecători şi 566 de posturi de procuror, care nu sunt ocupate.
CSM propune organizarea unui concurs special de intrare în magistratură, la care să aibă acces atât juriştii, indiferent de vechimea pe care o au în profesie, cât şi tinerii care abia au absolvit dreptul. Candidaţii care vor promova acest concurs vor urma apoi un curs de formare profesională de numai şase luni la Institutul Naţional al Magistraturii (CSM), după care vor fi supuşi unui nou examen, prin care să confirme că au asimilat cunoştinţele necesare pentru a îndeplini o funcţie de magistrat. Cei care vor trece şi de acest examen vor fi numiţi de CSM ca judecători sau procurori stagiari, iar după alte şase luni de practică la instanţe şi Parchete vor fi numiţi definitiv pe posturi, prin decret al preşedintelui României. Potrivit CSM, această modalitate de acces în magistratură ar permite ocuparea rapidă a posturilor vacante din sistem, în condiţiile în care, în prezent, formarea unui magistrat durează trei ani - doi ani de cursuri la INM şi un an de stagiatură la instanţe şi Parchete.
O altă soluţie legislativă propusă de CSM presupune ca toţi cei care sunt admişi la concursul special să devină imediat judecători sau procurori stagiari, cu obligaţia ca în primele şase luni să urmeze la INM un curs în materia dreptului comunitar şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. În aceste prime şase luni, ei ar avea dreptul să întocmească doar acte de procedură minore, sub supravegherea unui magistrat cu experienţă, dar fără să judece efectiv o cauză, să semneze acte sau să pună concluzii în instanţă. Cursul INM se va termina cu un examen şi numai cei care îl vor promova vor deveni judecători şi procurori stagiari cu toate drepturile şi atribuţiile pe care le presupune această funcţie. Stagiul ar mai dura însă încă doi ani şi şase luni.
CSM nu are drept de iniţiativă legislativă, motiv pentru care a înaintat aceste propuneri de acte normative către Ministerul Justiţiei. În cazul în care guvernul va fi de acord să modifice legea în acest sens, aceste concursuri speciale ar urma să se desfăşoare numai în perioada 2008-2009.