De Ora Pământului, bucureştenii au văzut roiuri stelare | FOTO
- Adam Popescu
- 29 martie 2009, 11:53
Câteva sute de oameni au întâmpinat aseară cu aplauze stingerea luminilor celei mai mari clădiri civile din lume. Timp de o oră, între 20:30 şi 21:30, Palatul Parlamentului a fost cufundat în beznă, cu ocazia Orei Pământului, organizată pentru prima oară oficial în România de World Wide Fund for Nature.
Aproximativ 350 de voluntari au ţinut în mâini lumânări şi au format numărul 60, simbolul evenimentului în întreaga lume. Cea care a dat, din Piaţa Constituţiei, ordinul de tsingere a luminilor a fost Sulfina Barbu. „Coordonarea a fost telefonică cu cei de la Departamentul Tehnic”, a spus ea.
„Să-şi protejeze şi bugetul proriu, şi mediul”
Oamenilor de acasă, Barbu le-a transmis să stingă luminile atunci când nu au nevoie de ele şi să scoată aparatele electrocasnice din priză. Sfatul ei pentru fiecare familie din România a fost să se gândească la faptul că economisirea luminii îi va ajuta şi în contextul crizei economice: „Să-şi protejeze şi bugetul proriu, şi mediul”. „Schimbarea climatică nu mai reprezintă doar o realitate care se află undeva departe”, a completat ea.
Vedeta serii a fost telescopul instalat în Piaţă. Pentru Mihai Rusie (foto), de la AstroClubul Bucureşti, evenimentul este unul simbolic, de tragere a unui semnal de alarmă pentru cei care produc poluarea luminoasă. AstroClubul vrea să depună un proiect de lege pentru a reglementa iluminatul stradal. Legea propusă de ei va încerca să schimbe modul în care se montează stâlpii de iluminat.
„Ei sunt prost montaţi, iar o mare parte din cantitatea de lumină emisă se risipeşte deoarece o treime din ea se duce în sus. Practic aruncăm banii pe fereastră”, spune Rusie. Înainte de stingerea luminilor, curioşii au putut vedea prin telescop planeta Saturn, cu frumoasele inele, şi unul dintre sateliţii săi, Titan.
„Planetele emit lumina pe care o primesc de la Soare, din acest motiv ele contrastează mult mai bine pe cer. Galaxiile emit propria lumină, iar distanţa până la ele fiind mult mai mare, lumina care ajunge până la noi scade în intensitate şi vedem numai o rămăşită din lumina emisă”, a explicat Rusie.
Bucureştiul nu e prea generos cu astronomii
Astfel, galaxiile, nebuloasele şi roiurile stelare nu au fost văzute decât după ce s-a dat stingerea la Parlament. Chiar şi aşa, corpurile cereşti nu s-au văzut aşa cum ar fi vrut pasionaţii de astronomie, care ar fi dorit ca luminile să se stingă şi în Piaţă. „Nu se vede”, spunea dezamăgit un băieţel, cocoţat în braţele mamei sale pentru a ajunge la telescop.
Până la urmă, după ce a primit câteva indicaţii tehnice, a recunoscut că „se văd, aşa, nişte steluţe”. Ceea ce vedea era roiul stelar deschis M35, aflat la 2.800 de ani lumină de Pământ, în Constelaţia Gemeni.
„Un roi stelar deschis este o colecţie de stele care nu sunt strâns legate gravitaţional între ele, motiv pentru care se văd separate. În schimb, roiurile globulare sunt ca un bulgăre compact de stele şi nu se disting. În M35 sunt câteva sute de stele într-un volum de 20 de ani lumină, însă noi nu vedem decât 10 la sută din ele”, ne-a spus Rusie.
În orice caz, pentru observaţii astronomice de calitate, el recomandă cerul montan şi cel rural: „Dacă stai în oraş şi faci astronomie, e bambilici”.
Voi ce aţi făcut de Ora Pământului?
CITIŢI ŞI: